Felhívás

2024.04.24. 17:15

Látogatási korlátozást vezetnek be a Szelim-barlangnál

Egy rövid ideig nélkülöznünk kell Magyarország egyik legismertebb barlangjának látogatását. A Szelim-barlangban két hétig munkálatok zajlanak.

Kemma.hu

A Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) felhívja a látogatók figyelmét, hogy a Szelim-barlang és a Geológiai Tanösvény április 26-tól május 10-ig nem, vagy csak korlátozottan látogatható. A helyszínen balesetvédelmi munkákat folytatnak, valamint filmet forgatnak ebben az időszakban.

Kilátás a csodálatos Szelim-barlangból
Kilátás a csodálatos Szelim-barlangból
Fotó: Mohácsy Viktor / Forrás: Facebook/7nap7kép

Hozzátették, hogy azonban a Turul-emlékmű, a Turul-tanösvény, a természeti tanösvény, a Szédítő-szikla és környéke továbbra is szabadon látogatható.

Vármegyénk számos természeti kincset, köztük sok barlangot is rejteget. Ezek a képződmények az ősemberek kedvelt lakhelyei voltak, amelyek napjainkra népszerű turistacélpontokká váltak, főképp a Szelim-lyuk, vagy, ahogy mindenki ismeri, Szelim-barlang.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, több alkalommal is filmforgatás helyszínéül szolgált már hazánk egyik legismertebb barlangja, amely Tatabánya egyik éke. Ráadásul 2014 óta itt tartják az úgynevezett Bakancsos koncertet. A Bárdos Lajos Vegyeskórus és a Tatabányai Árpád Gimnázium Vegyeskarának közös hangversenyének idén lesz tíz éve, hogy otthont ad a barlang. A Szeimann Zsuzsanna vezette kórusok minden esztendőben könnyeket csalt az érdeklődők szemébe.

Bakancsos koncert a Szelim-barlangban
Bakancsos koncert a Szelim-barlangban
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

A Szelim-barlang története

Több legenda is felmerült a képződmény kapcsán. Az egyik szerint a török hódoltság idején odavesztek a barlangba menekült magyarok. A csontok mennyiségéből arra következtetnek, hogy a történet akár valós is lehet, ugyan a maradványok kora inkább a tatárjárás idejére mutatnak. Sokan úgy vélik, a környék hét településének lakói a barlangban rejtőzködtek el a török sereg elől. De ők észrevettek egy nőt, aki éppen a patakhoz igyekezett vízért, hogy a szomjazó gyermekének vigyen. Őt követve bukkantak rá a barlangban rejtőző magyarokra, akik a barlang szűk bejáratát eltorlaszolták. Ekkor a törökök áttörték a barlang mennyezetét és „kénkővel vegyített szalmafüsttel” fojtottak meg mindenkit, aki bent volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában