Egyedülálló látványt nyújtott

2024.04.07. 09:48

Oligocén szénzsinórok kerültek a felszínre Tatabánya közelében

Tatabánya határában, Nagypatárpusztától északra, az ipari parkban egy vállalat nagyszabású beruházása kapcsán különleges jelenségre bukkantak. A Bányászati és Ipari Skanzen közösségi oldalán is beszámolt erről.

Kemma.hu

A beruházás kapcsán végzett földmunkák során elbontanak egy kisebb dombot. A bontás során feltárult a keresztmetszete, és láthatóvá vált három vékonyabb széntelep, melyek egészen a felszínig érnek. A geológiában az ilyen, a felszínig követhető ásványtelepülést hívják kibúvásnak – adta hírül a Bányászati és Ipari Skanzen közösségi oldalán. 

A telepek vastagság 1-1,5 méter, gyönyörű látványt nyújt
A telepek vastagság 1-1,5 méter, gyönyörű látványt nyújt
Forrás: facebook/Bányászati és Ipari Skanzen

A telepek nagyjából párhuzamosan futnak a Gerecse  vonulataival, ÉNY-DK irányban, enyhe, körülbelül 10-15 fokos dőléssel. A telepek vastagsága 1-1,5 méter. A szén agyagos, illetve palásan elváló, a növényi szerkezete helyenként megőrződött, egyes helyeken a szénben pirites/markazitos betelepülés található. A szén oligocén korú.

A szakirodalom a kutató fúrásokból ismeri az eocén tatabányai széntelep fölött található három vékony oligocén szénzsinórt, de keresztmetszetben szabadon látni ezeket mindenképpen ritkaság. A Tatabányai Múzeum munkatársai régészeti szemlére mentek ki a munkaterületre, és szembesültek a nem mindennapi látvánnyal. A munkaterület természetesen nem látogatható, ezért készítettek pár felvételt, hogy megoszthassák az érdeklődőkkel is az élményt. A fotókon a több szinten fejtett egyes telepek keresztmetszete látszik, illetve a járószinten követhető horizontális metszet is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában