Különleges lelet

2024.04.12. 11:15

„Mamutagyart” találtak a tatai barlangászok, most méltó helyére kerülhetett

A Sátorkőpusztai-kristálybarlangba kerülhetett az igazán különleges tatai lelet. Az 50 centis kristály mamutagyart több mint 50 éve találták a tatai barlangászok.

Kemma.hu

A Sátorkőpusztai-kristálybarlangban jártak a Kuny Domokos Múzeum munkatársai: egy különleges "kiállításhoz" adtak természettudományi gyűjteményükből egy darabot, mely így visszakerülhetett eredeti helyére. Közösségi oldalukon számoltak be arról, hogy a kristály mamutagyart még 1970-ben találták tatai barlangászok. 

A Sátorkőpusztai-kristálybarlangba kerülhetett az igazán különleges tatai lelet. Az 50 centis mamutagyart több mint 50 éve találták a tatai barlangászok.
A kristály mamutagyart 1970-ben találták meg tatai barlangászok a Sátorkőpusztai-kristálybarlangban
Fotó: Sátorkőpusztai-kristálybarlang / Forrás: Facebook

Sátorkőpusztai-kristálybarlang is beszámolt az eseményről közösségi oldalán, mint írták: egy régi álom válhatott itt valóra, amire tudomásuk szerint Magyarországon még nem volt példa.

A mamutagyart tatai barlangászok találták meg

– Valamikor az 1970-es évek elején a tatai barlangászok gyűjtöttek néhány képződményt a Sátorkőpusztai-kristálybarlangban az ásványkiállításuk számára, közöttük egy igencsak különleges darabbal, egy 50 centiméteres agyar formájú szálas gipszképződménnyel. A tatai Magyary Zoltán Művelődési Központban lévő, üvegvitrinekben majd 30 éven át látható gyűjteményre 2010-ben figyelt fel Lieber Tamás, a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) vezetője, aki már akkor elgondolkodott azon, miként lehetne az anyagot eredeti helyén kiállítani – írták posztjukban. A tárlat megszűnésével 2021-ben az anyag a Tatai-várban található Kuny Domokos Múzeum tulajdonába került, de nem a kiállítótérbe, hanem a múzeum raktárába. 

A Sátorkőpusztai-kristálybarlangba kerülhetett az igazán különleges tatai lelet. Az 50 centis mamutagyart több mint 50 éve találták a tatai barlangászok.
Az 50 centis kristály mamutagyart a Sátorkőpusztai-kristálybarlangban találták meg. 
Fotó: Sátorkőpusztai-kristálybarlang / Forrás: Facebook

– A múzeum raktárából sikerült végül kölcsönkérni. Mindezért hálás köszönetünket szeretnénk kifejezni a múzeum vezetésének, különösen Kürthy Dóra igazgatóhelyettesnek, aki tavaly személyesen győződött meg arról, hogy a képződmény jó helyre és vigyázó "kezekbe" fog kerülni, valamint a tatai barlangkutatók közösségének, hogy ehhez ők is hozzájárulásukat adták – tették hozzá. A különleges formájú képződményt a Sátorkőpusztai-kristálybarlang látogatói is megtekinthetik a túranapokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában