Egészség

2024.04.06. 19:47

Ezért nem szabad éhgyomorra kávét inni!

Dr. Csiszár Miklós szerint a sebészek a fizikai tüneteket orvosolják, sokszor pedig érdemesebb megkeresni a probléma gyökerét, hiszen akkor gyógyul meg valaki. Szerinte a hormonok miatt nem alakul ki meddőség , az egy aktuális állapot, ami kezelhető.

Wágner Zsanett

A hormonok és az egészség - ez volt Dr. Csiszár Miklós sebész, hormonegyensúly tanácsadó előadásának fő témája április 5-én, pénteken.

A hormonok, az egyensúly és az egészség volt a téma Dr. Csiszár Miklós előadásában
A hormonok, az egyensúly és az egészség is téma volt Dr. Csiszár Miklós előadásában
Fotó: Hagymási Bence

Az országosan ismert előadó Fodor Elvira meghívására érkezett Tatabányára és már második alkalommal teszi tiszteletét egy előadás erejéig a Vértes Agorájában. Fodor Elvira húsz éve oktat különböző mozgásformákat, 10 éve pedig a jóga mellett tette le a voksát. Emellett előszeretettel szervez előadásokat is. Mint mondta, fontosnak tartja a hasonló női körök kialakulását, hiszen régen anyáink és nagyanyáink is összegyűltek például kukoricamorzsolás, vagy tollfosztás közben és az őket érintő és érdeklő témákról beszélgettek. 

A hormonok, az egyensúly és az egészség volt a téma Tatabányán
Fodor Elvira konferálta fel a délutáni előadót, Dr. Csiszár Miklóst
Fotó: Hagymási Bence

Dr. Csiszár Miklós a női problémák új megközelítéséről és azok természetes megoldási lehetőségeiről is beszélt, miközben statisztikai adatokkal is alátámasztotta az elhangzottakat. Azt mondta, a számok egyre rosszabb képet mutatnak, mert 10 nőből 8-9-nek biztosan volt már nőgyógyászati problémája. Megnyugtatásként annyit tett hozzá, majdnem mindig van természetes megoldás. 

Hormonok: nincsenek jók és rosszak

Elsősorban figyelni kell arra, hogy sok zöldség és gyümölcs kerüljön a tányérra édességek és feldolgozott élelmiszerek helyett. Másodszor, a vízfogyasztás is fontos, a cukros üdítők helyett. A sok alvás és a szabadban töltött idő is fontos lehet a hormonegyensúly elérésében, ami az egészség kialakulásáért felelős. Persze, ezek csak az alapok...

A hormonok, az egyensúly és az egészség volt a téma Dr. Csiszár Miklós előadásában
A ragyogó tavaszias idő ellenére is sokan eljöttek a Vértes Agorájába
Fotó: Hagymási Bence

A fővárosból érkező szakember eloszlatott számos tévhitet. Például, hogy éhgyomorra nem szabad kávét inni. Az üres gyomorba kerülő kávé hatására csökkenhet az inzulinérzékenység és nőhet a kortizolszint, amelyek  befolyásolják az ösztrogén és progeszteron hormonok termelődését. Más példa: egy nő nem lehet meddő. Szerinte a meddőség csak egy aktuális állapot, ami azonnal megszüntethető, ha megtaláljuk a kiváltó okát. Zárójelben hozzátette, nagy százalékban lelki eredetről van szó, ami fizikai formát öltött.

Fodor Elvira szervez elvonulásokat, például a Majki Kamalduli Remeteségben, de különböző kastélyokba is szervez meditációkat. Relaxálni is hívta már az érdeklődőket a tatai Öreg-tó közepére, ahol egy 21. századi hangszer, a handpan és néhány csésze forró borsmenta illetve citromfű tea biztosította a résztvevők fizikai és mentális ellazulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában