Felhívás

2024.04.03. 07:44

Ha nem figyelünk, könnyen halálra gázoljuk a foltos szalamandra úton átkelő egyedeit

Esős időben kétéltűek lephetik el az erdei utakat. Ha csapadékosra fordul az időjárás, akkor jó eséllyel láthatunk a Visegrádi-hegység egyes részein is foltos szalamandra egyedeket, ezért érdemes körültekintően közlekednünk.

Walczer Patrik

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága (DINPI) hivatalos oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy az enyhe februári időjárás miatt már februárban elindultak a kétéltűek a szaporodóhelyeik felé és a békákkal ellentétben a foltos szalamandra tekintetében ez az időszak tavasztól őszig is eltart. Foltos szalamandrákkal különösen az élőhelyeket átszelő erdei utak mentén, esős időben találkozhatunk, egy-egy patakvölgy térségében is számíthatunk a felbukkanásukra.

Esős időben kétéltűek lephetik el az erdei utakat. Ha csapadékosra fordul az időjárás, akkor jó eséllyel láthatunk a Visegrádi-hegység egyes részein is foltos szalamandra egyedeket, ezért érdemes körültekintően közlekednünk.
Ha foltos szalamandra halad át az úton, kellően körültekintőnek kell lennünk
Fotó: Novák Adrián / Forrás: dunaipoly.hu

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága ismertette, hogy a foltos szalamandra védett fajnak számít Magyarországon, állományait pedig mindenhol komolyan veszélyezteti a közúti közlekedés. Például Dömösön, ha a Szőke-forrás-völgyében haladunk, az erdő szélétől a Rám-szakadék felé tartó szakaszon szintén láthatunk fekete-sárga színű kétéltűeket.

A felhívás szerint amennyiben az erdei utakon közlekedők kellő figyelemmel haladnak úti céljaik felé, akkor sokat tehetnek a foltos szalamandra állomány megőrzéséért. Már a 20-30 kilométer/órás sebességnél is nehéz észrevenni gépjárművekből az úton átkelő védett faj egyedeit, ha pedig ennél gyorsabban haladunk, akkor szinte biztosan elüthetjük az állatokat. Ezért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága azt kéri a közlekedőktől, ha az úton foltos szalamandrát látnak, akkor álljanak meg és kesztyűvel vagy falevéllel fogják meg és tegyék le őket a patakvölgy felőli oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában