Évértékelő

2024.04.15. 11:01

Évértékelő értekezletet tartott a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség évértékelőt tartott 2024. április 12-én, amelyen részt vett dr. Ibolya Tibor legfőbb ügyész helyettes úr.

Kemma.hu

Dr. Reszl Ildikó főügyész köszöntőjében kiemelte, hogy az ügyiratforgalom közel 5 százalékos növekedése mellett az ügyészek időszerűen, szakszerűen és törvényesen látták el a feladataikat, ezen túlmenően nagy hatékonysággal alkalmazták a büntetőeljárási törvény eljárást gyorsító rendelkezéseit. A főügyész úrnő röviden kitért a főügyészség személyügyi és gazdasági helyzetére.

Dr. Széplábi Rezső büntetőjogi főügyészhelyettes a büntetőjogi szakág tevékenységét értékelve kiemelte, hogy a vármegyében a regisztrált bűncselekmények száma 2023-ban 12,3 százalékkal több, mint a megelőző évben, a növekedés mértéke meghaladta az országos átlagot. Ennél nagyobb mértékű, 21,2 százalékos emelkedés volt a bűncselekmények elkövetői számában, ez az adat is magasabb az országos átlagnál. Az elmúlt évben 22,2 százalékkal emelkedett a bűncselekmények fiatalkorú elkövetőinek, és 125 százalékkal a gyermekkorú elkövetők száma. Az egyes bűncselekményi kategóriák közül kiemelendő az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és az embercsempészés, melyek száma a tárgyévben 118,2 százalékkal, illetve 50 százalékkal emelkedett.

A múlt évben a vádemelések száma 6,4 százalékkal a megvádolt személyek száma 6,5 százalékkal csökkent, az összes megvádolt fiatalkorú elkövetők száma 21,1 százalékkal kevesebb volt.

A vádemelések módját illetően az eljárást gyorsító jogintézmények közül a büntetővégzés hozatalára irányuló indítványok és a bíróság elé állítások együttesen a vádemelések 73,2 százalékát tették ki. A váderedményesség 99,70 százalék volt, amellyel a vármegye az országos rangsorban a 4. helyen áll. A fiatalkorúak ügyeiben a váderedményesség az előző három évhez hasonlóan 100 százalékos volt. A jogerős bírósági határozatok 93,63 százalékban egyeztek meg a váddal.

Hadaróné dr. Izsáki Mariann közjogi főügyészhelyettes ismertetetést adott az ügyészség közérdekvédelmi, ennek részeként a törvényességi ellenőrzési, magánjogi, büntetés-végrehajtási felügyeleti tevékenységéről. A cégbírósági törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezések száma 50 százalékkal emelkedett. A fogyasztók védelme érdekében 9 pert megelőző felhívást adott ki a főügyészség, két esetben kezdeményezett fogyasztóvédelmi hatóság eljárását.

A hozzátartozók közötti megelőző távoltartás elrendelése érdekében 68 esetben lépett fel a főügyészség, majd ezen ügyek közel nyolcvan százalékában élt felhívással a jegyzőhöz a család figyelemmel kísérése érdekében; 13 esetben a gyermekek veszélyeztetettsége miatti hatósági eljárást kezdeményezett, és 10 jelzést nyújtott be a gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó szerv felé. A szabálysértési jogterületen 46,7 százalékkal emelkedett a panaszok és 27,6 százalékkal a benyújtott perújítási kérelmek száma. A büntetés-végrehajtás felügyeleti ügyész 60 alkalommal tartott ellenőrzést előállító helyiségben.

Dr. Ibolya Tibor legfőbb ügyész helyettes úr a hozzászólásában kiemelte, hogy a Komárom-Esztergom vármegye ügyészi szervei magas színvonalon látták el az elmúlt évi feladataikat, majd szólt a 2024. év kihívásairól, az ügyészi szervezetre háruló feladatokról. A legfőbb ügyész helyettes úr a 2024. év feladataként határozta meg az időszerű, szakszerű, törvényes ügyintézés fenntartását. Ezt követően a legfőbb ügyész helyettes úr megköszönte a főügyészség valamennyi munkatársának az elmúlt évben végzett munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában