A zene az kell

2024.04.07. 15:11

A Pótkerék együttes Kerékteleki hírét viszi

1997-ben alakult a kerékteleki zenekar, akkor még Kerékteleki Dalkör néven. 2021 óta azonban már Pótkerék együttes néven lépnek fel Bakonyalján, és azon is túl.

Szalai Nikolett

Az együttes célja nem volt más mint az, hogy a falu idősebb lakosait összefogják és nekik egy kis szórakozási lehetőséget biztosítsanak. A településen gyorsan elment ennek a híre, majd rövid időn belül huszonnyolcan megfordultak a zenekarban. De, hogyan is alakult a Pótkerék együttes elmúlt csaknem harminc éve?

A Pótkerék együttes vidáman készül a következő hónapokra
A Pótkerék együttes vidáman készül a következő hónapokra
Fotó: facebook/Pótkerék együttes

– Az összetétel teljesen vegyes lett, mert az egészen fiatal, tizenkét éves iskolástól a hetvenévesig jöttek, nők és férfiak egyaránt. Eleinte népdalokat énekeltünk, aztán megpróbálkoztunk zenei kíséretet is hozzáadni – kezdte lapunknak Sántik István, a zenekar egyik tagja, aki úgy fogalmazott magáról, hogy tizennégy éve alkalmi énekes, egyébként gitáros, énekes. 

– Adott volt a három gitáros a csapatban, így hát megalakítottuk a „Pótkerék gitár triót”, és onnantól kezdve mindenféle stílusú zene bekerült a repertoárba – mondta. – Eleinte csak helyi szinten voltak fellépéseink, de egy idő után elment a hírünk, és egyre több rendezvényre hívtak bennünket. Rendszeres fellépői voltunk a BANF-rendezvényeknek, azaz a Bakonyi Amatőr Népművészeti Fesztiválnak, így felléptünk többek között Bakonyszombathelyen, Súron, Ászáron, Etén. Majd egyre több falunapra hívtak minket, a környék szinte minden településére.

Sántik István ebben az időszakban önkormányzati képviselő volt, a sport- és kulturális bizottság elnöke. Ekkor sikerült egy kis önkormányzati támogatást szerezniük, így tudtak például új elektro-akusztikus gitárokat, mikrofonokat, erősítőket vásárolni.

– Egy idő után sajnos az idősebb tagjaink, az iskolás fiataljaink elhagytak bennünket. A Covid időszaka alatt nem tudunk próbálni, és amikor újból lehetett, összesen öten maradtunk. Akkor megszűnt a Kerékteleki dalkör, és megalakítottuk a jelenlegi formációt, a Pótkerék együttest. A nevünkben a kerék a településünkre utal. A pót pedig arra, hogy szerintünk az ének az elsődleges, a zene pedig a kíséret. Természetesen nem kisebbítve ezáltal a zenei kíséret fontosságát.

A mai formáció 2021 márciusában alakult, a bakonyaljai zenekart számos helyre hívják minden évben.

– Az eredeti felállás mellé még csatlakozott hozzánk három felnőtt és egy alkalmanként fellépő iskolás lány, akinek csodaszép hangja van.

A Pótkerék Együttes azóta is rendszeresen színpadra áll Bakonyalján, sőt azon is túl!

A Pótkerék Együttes tagjai

Sántik István énekes, gitáros; Riez Réka a kisbéri Petőfi suli nyolcadikos tanulója; Lipovicz Istvánné Valika énekes, aki már nyugdíjas, korábban pedig az ászári iskola pedagógusa volt; az ászári óvoda vezetője, Novák Viola szintén énekes, ahogyan Retzer András is; Dudinszky Tamás basszusgitáron és szájharmonikán játszik, emellett énekel is az együttesben, korábban több fővárosi zenekarban játszott, mielőtt kerékteleki lakos lett; Takács János gitáros; a Bakonyszombathelyi Evangélikus Egyház lelkésze, Nagy Dániel dob és ének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában