Hagyományőrzők

2024.03.12. 11:04

Tomka Emil Emléktúra: világháborús hős emlékére túráznak a Vértesben

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület az idén már nyolcadik alkalommal szervezi meg az emléktúrát, amely a Vértesben a második világháborúban elesett magyar katonáknak állít emléket. A Tomka Emil Emléktúra március 17-én indul.

Kemma.hu

A március 17-én, 8.30 órakor indul Csákányosról, és ide is tér vissza a csoport, amelynek tagjait a túrára korabeli egyenruhákba öltözött hagyományőrzők is elkísérik, valamint Tomka Emil családja, Marjay Tamás huszárhadnagy, Tiszti Arany Vitézségi éremmel kitüntetett hős unokája is.

Egy korábbi emléktúra pillanata
Egy korábbi emléktúra pillanata
Forrás: Facebook/Had és Kultúrtörténeti Egyesület

Nemes tomkaházi és folkusfalvi Tomka Emil 1903. január 2-án született Budapesten. Édesapja kultuszminisztériumi műszaki tanácsos, édesanyja szamosújvári-némethi Dániel Margit, Kiss Ernő aradi vértanú honvédtábornok unokája. 1944. június 11-én, s a fronton vette át a 2/I. huszárosztály parancsnokságát. 1944. július 1-jén léptették elő alezredessé. 

Amerikai fogságba esett a huszárhadosztállyal 1945. május 5-én, ahonnan szeptemberben tért haza. A harctéren több kitüntetésben is részesült. 1947. május 17-én B-listázták (nyugállományba helyezték). Ezek után feleségével és két gyermekével előbb Szentmártonkátán élt, 1950-től pedig Gödön vasesztergályosként dolgozott. 1958-ban mint volt ludovikás tisztet lefokozták. Tomka Emil 1977. január 23-án hunyt el Gödön.

A huszárhadosztály elesettjeinek sírjai viszonylag kis számban találhatók meg a térség falvainak temetőiben, illetve a Vértest övező erdőkben. A Gánton, Kápolnapusztán, Kőhányáson, Majkon, Vérteskozmán, Csákányos-pusztán, Körtvélyesen, Kapberek-pusztán, Csákváron található sírok árulkodnak csupán arról, hogy a huszárság itt fejezte be a haza védelmében utolsó hősies harcait.

Tomka Emil így írt Harctéri naplójában:
„Ha egyszer évtizedek múltával el fogják olvasni ezt az írást, az akkori generáció nehezen fogja megérteni lelkiállapotunkat, amiben mi 1944 őszén éltünk. Ez természetes is, mivel a háború utáni nemzedék szeme elől eltakarták a valóság legnagyobb részét és amit megmutattak, mindig erősen tendenciózusos formában adták elő. (...) a lakott területeink szőnyegbombázásairól, a katyni tömegsírokról, no meg az orosz táborokban sínylődő sok ezer magyar szenvedéséről, éhhaláláról – a feldúlt sok magyar családi tűzhelyről, a férj karjaiból kitépett feleség – és a harctéren küzdő katona otthon maradt arájának meggyalázásáról némán hallgat a krónika. Pedig a mi lelkiállapotunkat éppen ezeknek a cselekedeteknek a közvetlen szemlélete hangolta, és mivel ezeknek a cselekményeknek hajtórugóját is a mienkével összeegyeztethetetlen világnézet termelte, megszilárdult bennünk a meggyőződés, hogy itt két világ ütközött össze egymással (...) Ez a szellem adott újabb erkölcsi erőt arra, hogy Istennek tett eskünkhöz híven, az ősi magyar címerrel díszített zászlók alatt, az utolsó lövedékig védjük ezt a vérrel áztatott magyar hazánkat.” - olvasható a feol.hu webhelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában