Katonaáldozat

2024.03.01. 08:29

Szebenyi István: több mint 500 ezer magyar katona veszett oda Isonzónál

Bizonyára kevesen hallottak az Isonzó völgyének megrázó világháborús örökségéről és több százezres katonaáldozatáról. Mindezt a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete és Szebenyi István hadszíntérkutató elevenítette fel, rendhagyó földrajz és történelemóra keretein belül.

Wágner Zsanett

Az Isonzó völgye című előadásnak otthont adó Kölcsey kiállítóterme zsúfolásig megtelt. A rendezvényen Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke történelmi útikalauzzal készült az érdeklődőknek. Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség oroszlányi elnöke beszélt bővebben a smaragzöld Isonzóról, Európa egyik legszebb és legjobban megőrzött alpesi folyójáról.

Szebenyi István hadszíntérkutató tartott előadást a megyei könyvtárban
Szebenyi István hadszíntérkutató rendszeresen tart előadást vármegyénkben. Egyebek mellett Oroszlányban és Tatabányán is
Fotó: Sugár  / Forrás: 24 Óra

– Talán kevésbé ismert, hogy Szlovénia és Olaszország területén folyó Isonzó völgye az I. világháború megrázó örökségét is őrzi – hangzott Nagy Csaba felvezetésében. Kifejtette, itt húzódott a történelem legvéresebb hegyi csatájának, az Isonzó-frontnak a helyszíne. – Tizenkét csata zajlott a folyó völgyében 1915 és 1917 között. A háború borzalmaiban Olaszország és Németország mellett az Osztrák-Magyar Monarchia is szerepet vállalt – tette hozzá a civil szervezet elnöke, aki szerint rendszeresen megemlékezünk a II. világháborúban zajlott Don-menti csaták hőseiről, pedig itt, az Isonzónál is körülbelül 500 ezres magyar katonaáldozat volt.

Szebenyi István személyes élményekről mesélt

Szebenyi István, a Had-és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke személyes élményekről is beszámolt az előadáson. Rendszeres látogatóként felvételeket készített a szlovén Solkani katonai temetőben, a Tolmini Szabadtéri Múzeumban, a Kluze és Hermann erődökben. Továbbá az előadó bemutatta az olasz területen fekvő Foglianoi osztrák-magyar temetőt is, de Redipugliát, valamint a Miramare-kastélyt is.

A Rákóczi Szövetség legközelebb író-olvasó találkozóra hívja az érdeklődőket, március 7-én 17 órára.  Hermann Róbert hadtörténész lesz a vendég, aki Pákozdtól Schwechatig - Az 1848. őszi hadműveletek a Dunántúlon és Alsó-Ausztriában című könyvét mutatja be.

Felújították a madárhegyi katonasírokat
Szebenyi István és a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete közti együttműködés nem újkeletű. Tavaly ősszel például a Madárhegyi sírkertben nyugvó 12 magyar huszárhonvédről tartott megemlékezésen is részt vettek, miután felújították az erdei környezetet. A közös történelmi visszatekintést követően Szebenyi István felolvasta dr. Esterházy Orsolya jogász, UNICEF nagykövet levelét. Mint emlékezett, a galántai Esterházy hercegi család nevében köszönet illeti Oroszlány város elöljáróit, a Rákóczi Szövetséget, valamint az egybegyűlt helyi közösséget, hogy lehetővé tették a méltó megemlékezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában