Könyvbemutató

2023.12.02. 13:45

Nagyapja története nyomán adott hangot az elnémítottaknak a móri vérengzés nyomravezetője

Oroszlányban, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében mutatták be új könyvét Szebenyi Istvánnak, akinek a móri vérengzés elkövetőinek azonosításában is nagy szerepe volt.

Kemma.hu

Szebenyi István

Forrás: Feol

Fotó: Fehér Gábor

Az oroszlany.hu beszámolója szerint Az „Így írnak Ők...” sorozat részeként Szebenyi István „Elnémított sorsok – Mindenkinek van egy története” című kötetét mutatták be a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében. Az amatőr hadszíntérkutató, akinek a móri vérengzés elkövetőinek azonosításában is nagy szerepe volt, ezúttal a II. világháború után, a Rákosi-korszakban és 1956-ban is megtorlás sújtotta a Horthy-korszak hadseregének tisztjeiről írt könyvet.

A Kölcseyben tartott rendezvényen Farkas Csaba, a szombathelyi Szülőföld Könyvkiadó ügyvezetője elmondta, hogy a könyvben a szerző arról ír, hogy vannak kimondatlan, vagy elhallgatott történetek, amelyről az érintettek alig, vagy sohasem beszéltek szívesen. Ezek lehetnek nagyszüleink, dédszüleink által a világháborúkról, hadifogságról szóló történetek, amelyeket nem meséltek el teljesen.

Ám nem feltétlenül azért, mert kitörlődtek az emlékeikből, hanem szándékosan hallgattak el részleteket azokról a "nehéz időkről". Az író ezekből a történetekből szemezgetett, kiegészítve azzal, hogy az akkori időkben megjelent újságcikkek mennyire befolyásolhatták a közgondolkodást és az emlékek felidézését.

A megható író-olvasó találkozón Szebenyi István elmesélte anyai nagyapja, Csapai Péter történetét, amelyet hogy ne menjen feledésbe, lejegyzett. Úgy gondolta, érdemes így megőrizni azt a szomorú anekdotát az utókornak, ezért is fogott bele a könyv megírásába. A rendezvényen levetítették az egykori hadbíróval, Sárközy Endrével készített megdöbbentő riportfilmet, majd a zárszót követően a szerző dedikálta kötetét az érdeklődők számára.

Szebenyi István, a Tatán született amatőr hadszíntérkutató a közelmúltban a tavaly megjelent Sírjaik hol domborulnak című könyvéről podcastunkban is mesélt. Erről is kérdeztük a szerzőt, valamint a Vértesben felállított információs táblákról, s a Vértes 60 elnevezésű történelmi emlék és teljesítménytúráról, amely a második világháborúban elesett magyar katonáknak állított emléket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában