Kutatás

2024.03.17. 07:40

Robert Downey Jr. ősei a tatai zsidó temetőben nyugszanak

Időről időre reflektorfénybe kerül a Vasember tatai származása. A vizek városának zsidó temetőjéről megjelent e-könyv kapcsán látogattuk meg hazánk egyik legrégebbi, 280 éves és még máig is működő sírkertjét, ahol a világsztár, Robert Downey Jr. ősei nyugszanak.

Kemma.hu

Hazánk egyik legrégebbi, 280 éves és még máig is működő sírkertjében nyugszik az Oscar-díjas színész szépapja és szépanyja

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A temető „A” parcellájában találhatóak azok a sírok, amelyek köthetők az Oscar-díjas színészhez, Robert Downey Jr.-hoz. Stern Jakab volt a szépapja, aki lisztkereskedőként dolgozott. Mellette vélhetően a testvére, Fülöp fekszik. Erre a születési és életkori adatok alapján lehet következtetni. Amikor Stern Jakab meghalt, a felesége, Deutschländer Eleonóra hozzáment Deutsch Simonhoz, így a sztár szépanyját a második férje mellett temették el. 

Időről időre reflektorfénybe kerül a Vasembert alakító világsztár, Robert Downey Jr. tatai származása. A vizek városának zsidó temetőjéről megjelent e-könyv kapcsán látogattuk meg hazánk egyik legrégebbi, 280 éves és még máig is működő sírkertjét.
Robert Downey Jr. szépapja Stern Jakab volt, aki lisztkereskedőként dolgozott
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

Házasságukból született Stern Ilka, aki hozzáment Süss Rudolfhoz. Ők voltak azok, akik az 1800-as évek második felébe hajóra szálltak, hogy szerencsét próbáljanak az új világban. A férfi nevet változtatott, s ettől kezdve Ormayként lehetett találkozni a családdal. Négy gyermeket neveltek, közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája.

A kemma.hu egy korábbi cikkében leírta: Eleanore Ella Ormay 1911-ben James McLauchlen-nel kötött házasságot, és az ő kapcsolatukból született Betty, vagyis Robert Downey Jr. nagymamája. Betty férjét Robert Eliasnak hívták, ők adtak életet a Robert Elias néven született Robert Downey Sr.-nak, vagyis Robert Downey Jr. édesapjának

A remek színész tényleg reflektorfényben úszott az Oscar-gálán, hiszen az Oppenheimerben nyújtott alakításáért átvehette a legjobb férfi mellékszereplő díjat.

Az e-könyv, a „Legyen lelke Isten árnyékában”, A tatai zsidó temető története és 18-21. századi sírkövei címmel jelent meg, és Tata honlapjáról letölthető, valamint a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár online helytörténeti kiadványai között is fellelhető.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában