Származás

2022.04.06. 20:27

Tatai temetőben nyugszanak a születésnapos Robert Downey Jr. ősei - a sírok is megvannak

Néhány éve egy dokumentumsorozatban tudta meg tatai származását a színész, aki a napokban ünnepelte születésnapját.

Kemma.hu

Forrás: GETTY IMAGES/2017 GETTY IMAGES/

Fotó: ALBERTO E. RODRIGUEZ

A Kemma.hu már korábban is beszámolt a hollywoodi sztár, Robert Downey Jr. tatai származásáról. Április 5-én a hollywoodi sztár 57. születésnapja alkalmából mutatott rá a tényre ismét a  Magyar Hollywood Tanács, írja az Origo.

Hollywood egyik legtöbbet foglalkoztatott sztárjának néhai szépapja, Stern Jakab és szépanyja, Deutschländer Eleonóra a tatai zsidó temetőben nyugszanak. A színész egyébként egy dokumentumsorozatban ismerte meg családfáját.

Tata után Szomódra ment a család

Stern Jakab 1820-ban látta meg a napvilágot, és egész életében lisztkereskedőként dolgozott Tatán és környékén, felesége Tatán 1828-ban született. Jakab halála után Eleonóra újra férjhez ment, és Deutsch Simonnal közösen kibéreltek egy malmot Tata határában, Szomódon. 

Az 1879-en ismét megözvegyült asszony a szomódi malom bérleti jogát a lányának, Ilkának adta át. Stern Ilka férjét Ormay Rudolfnak hívták, 1836-ban született Magyarországon, és New York-ban hunyt el 1909-ben. Stern Ilka és Ormay Rudolf négy gyermeket nevelt, közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája.

Kivándoroltak Amerikába

Az Ormay-házaspár az 1880-as évek végén vándorolt ki Amerikába, ott kötött házasságot Eleanore Ella Ormay 1911-ben James McLauchlen-nel, és az ő kapcsolatukból született Betty McLauchlen, vagyis Robert Downey Jr. nagymamája. 

Betty McLauchlen férjét Robert Eliasnak hívták, ők adtak életet a Robert Elias néven született Robert Downey Sr.-nak, vagyis Robert Downey Jr. édesapjának.

Megvannak a sírok is

A Mazsihisz 2017-ben megkereste a sírokat. Mint akkor írták, a gondosan karban tartott temetőben könnyű eligazodni: Stern Jakab nyughelye az A-parcella XVI. sorának 38-as számú sírja, míg feleségét, Deutschländer Eleonórát az A-parcella IX. sorának 2. sírjában temették el.

A család már Amerikában élt, amikor a világháború idején Tata zsidó lakosságát szinte teljes egészében meggyilkolták, derült ki a cikkből. A második világháború során Tatán két gettót állítottak föl, egyet a helyi lakosoknak, egyet a környékbelieknek. A Goldberger Alapítvány a mai Táncsics utcában található, egykori gettó falán emléktáblát helyezett el a mártírok emlékére. 

A városból 1944 nyarán összesen mintegy 650 embert hurcoltak el a halálba: a tatai zsidókat szállító vonat 1944. június 15-én érkezett Auschwitz-ba, és az adatok szerint a deportáltak nyolcvan százalékát (mivel munkára alkalmatlannak minősítették őket) még aznap megölték a gázkamrákban.

A tatai látogatás

 A Magyar Hollywood Tanács egyébként 2019-ben egyébként fel is kereste a tatai temetőt. A temetőlátogatás után a program az Öreg-tó étteremben folytatódott, ahol Bokor Balázs elnök vetítettképes előadásban mutatta be Robert Downey Jr. életét. Az akkori program zárásaként a jelenlevők az Öreg-tó étterem séfje munkájának eredményét kóstolhatták meg. Természetesen Robert Downey Jr. kedvenc ételéről, a bélszínből készített húsgolyóról van szó. Mathiász Gábor, a Hungarikum Szövetség alelnöke pedig a hollywoodi magyar gyökerek hungarikummá minősítését sürgette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában