Örökség

2024.03.26. 14:18

Parcellakövek révén ismerhetjük meg az esztergomi temetőben nyugvó jeles személyek életét

Jelentős személyek nyugszanak egy-egy település temetőjében és úgy sétálunk el sírhelyük előtt, hogy szinte semmit sem tudunk róluk. Most már Esztergomban is okos parcellakövek segítenek abban, hogy megismerjük nemzetük nagyjainak életútját és tevékenységét.

Walczer Patrik

Kedden az Esztergomi Belvárosi Temetőben avatták fel a Nemzeti Sírkertbe sorolt sírhelyeket jelölő okos parcellakövet, így akár okostelefonunk és a parcellaköveken lévő QR-kód segítségével is megtudhatjuk, kik azok a jelentős személyek, akik abban a sírkertben nyugszanak.

Jelentős személyek nyugszanak egy-egy település temetőjében és úgy sétálunk el sírhelyük előtt, hogy szinte semmit sem tudunk róluk. Most már Esztergomban is okos parcellakövek segítenek abban, hogy megismerjük nemzetük nagyjainak életútját és tevékenységét.
Dr. Alberti Péter, Erős Gábor és Móczár Gábor avatta fel az Esztergomi Belvárosi Temetőben állított okos parcellakövet.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

A rendezvényen a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) nevében köszöntötték a jelenlévőket, majd elhangzott, hogy 2022 márciusában elindult egy országos programsorozat. Ennek célja, hogy hónapról hónapra minél több temetkezési helyen felkiáltójelként álljon egy parcellakő, ami méltó módon hirdeti a Nemzeti Sírkertbe sorolt védett sírokat, ezzel is őrizve nemzetünk nagyjainak emlékét. Az első állomás a jelentős történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező Keszthely városa volt, nemrég pedig a váci rabtemetőben avattak parcellakövet. Esztergomban most három temetőbe került parcellakő.

A térségben elsőként Esztergomban avattak parcellaköveket

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója elmondta, hogy a kedden felavatott parcellakövek kapcsán elmondta: a QR-kódok segítségével olyan személyek életútját ismerhetjük meg, akik példát mutatnak számunkra, egyúttal életútjuk és tevékenységük reményt adnak a magyarságnak a jövőbe vezető úton.

Említette, hogy az intézet célja, hogy a Nemzeti Sírkertbe tartozó személyekről ne csak a helyi közösség, hanem minden magyar ember tudomást szerezhessen. Esztergomban egyébként összesen 28 személy sírja élvez védettséget a Nemzeti Sírkert részeként. Móczár Gábor hozzátette: Tavaly kezdték el a parcellakövek telepítését. Országosan már 51 ilyen jelölőkővel találkozhatunk.

Dr. Alberti Péter, Esztergom alpolgármestere a köszönetnyilvánítás után elárulta, hogy a Belvárosi temetőben található Dévényi Iván művészettörténész, művészeti író, műgyűjtő, Feichtinger Sándor botanikus, orvos, Lampich Árpád gépészmérnök, repülőgép-tervező és Rumy Lajos Tiszti Arany Vitézségi Érmes katonatiszt, ezredes végső nyughelye is, melyek a Nemzeti Sírkertbe tartoznak.

Védettség

Móczár Gábor elmondta, hogy a magyar nemzet számára maradandót alkotó személyek temetkezési helyének védelmére született meg a Nemzeti Sírkert, ami immár 6200 sírt számlál országszerte. Az ebbe a jogi besorolásba tartozó sírhelyeket nem lehet felszámolni, felettük a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség nevében. Nyilvántartást vezetnek a védett sírokról, felmérik állapotukat, ha indokolt, illetve ha az elhunyt személyhez fűződő évforduló közeleg, akkor döntés születhet felújításukról, rendbetételükről.

Erős Gábor országgyűlési képviselő szerint jövőnk csak akkor lesz, ha ápoljuk és tiszteljük a múltat, az okos parcellakövek révén pedig közelebb kerülhetünk nagyjainkhoz. Megtiszteltetésnek tartja, hogy a térségben elsőként Esztergomban helyeztek el ilyen jelölőköveket. A beszédek után dr. Alberti Péter, Erős Gábor és Móri Gábor közösen felavatták a parcellakövet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában