A nők napja

2024.03.08. 06:38

Nemzetközi nőnap: hazánkban több mint 70 éve ünnepeljük a hölgyeket

A világ különböző részein a mai napig sokféleképpen ünneplik a hölgyeket. A nemzetközi nőnap számos érdekességet is rejt.

Kemma.hu

Bokros Károly matuzsálemnek számít: 40 éve árul virágot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az évben Valentin-nap után másodjára rohamozzák meg a virágboltokat a férfiak. Nem véletlen, hiszen március 8. hivatalosan is nemzetközi nőnap.

Nemzetközi nőnap alkalmából leginkább virágot vásárolnak a hölgyeknek.
Nemzetközi nőnap alkalmából leginkább virágot vásárolnak a hölgyeknek.
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

 

Miért pont március 8. a nemzetközi nőnap?

Szinte mindenki tudja, hogy a nemzetközi nőnapot minden évben március 8-án ünnepeljük. Azt azonban már kevesen, hogy a világ első nőnapját 1909. február 28-án tartották Amerikában, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) indítványozott a New York-i varrónők 1908-as sztrájkjának évfordulója alkalmából. Ez a kezdeményezés olyannyira sikeres volt, hogy két évvel később több ország is csatlakozott az ötlethez, így 1911-ben Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban is tartottak nőnapot. A március 8-i dátum az orosz nők 1917-es tüntetésével vált véglegessé, amikor kenyérért és békéért vonultak a hölgyek az utcára. Ez a nap reményt és szolidaritást jelentett a nők számára világszerte; a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja. Magyarország először 1913-ban csatlakozott a felhíváshoz, 1948-ban pedig kötelező ünneppé alakította az akkori vezetés.

Az első nemzetközi megállapodás az 1945-ös Egyesült Nemzetek Alapokmánya lett, ez pedig megerősítette a nők és férfiak közötti egyenlőség elvét. Az első hivatalos március 8-i nemzetközi nőnapot az 1975-ös nők nemzetközi éve keretében ünnepelte az ENSZ, két évvel később a szervezet közgyűlése határozatot fogadott el a nők jogainak és a nemzetközi béke napjának kihirdetéséről.

A nemzetközi nőnapnak „színei” is vannak: a  lila, a zöld és a fehér. A lila az igazságosságot és a méltóságot jelképezi, míg a zöld a reményt szimbolizálja, a fehér szín pedig a tisztaságot képviseli. A férfiak általában virággal, csokoládéval vagy egyéb apróságokkal köszöntik a hölgyeket. De a lényeg, hogy az egyik legjobb út a figyelmesség és a gondoskodás kifejezése nőnapkor.

Márai Sándor ekképpen vélekedett a hölgyekről:

Köszönet a nőknek. Köszönet neked, aki megszültél. És neked, aki a feleségem voltál. És neked, te harmadik, tizedik, ezredik, aki adtál egy mosolyt, gyöngédséget, egy meleg pillantást, az utcán, elmenőben, vigasztaltál, mikor magányos voltam, elringattál, mikor a haláltól féltem. (...) Köszönet a nőknek, köszönet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában