Nyaralás

2024.03.20. 07:02

Hol nyaral a komárom-esztergomi? Csillagok helyett ezek a kempingek a sztárok nálunk

Mindegy, hogy Balatonfüred, Révfülöp, vagy Siófok, a lényeg az, hogy magyar tenger legyen az úti cél. Komárom-Esztergom vármegye lakói nagy számban csapnak le a kempingekre, pláne ha a szálláshelyek a Balaton partján találhatók.

Walczer Patrik

Tavaly országos viszonylatban több mint 19 millió vendégéjszakát töltöttek el a belföldi vendégek a vidéki szálláshelyeken, ez a hazai turisztikai forgalom kétharmadát teszi ki. A nyaralni vágyók közül legtöbben Pest vármegyéből indultak útnak – derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataiból, melyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közölt az MTI-vel. A közlemény a hotelektől a kempingekig többféle szálláshelyre kitér. 

Mindegy, hogy Balatonfüred, Révfülöp, vagy Siófok, a lényeg az, hogy magyar tenger legyen az úti cél. Komárom-Esztergom vármegye lakói nagy számban csapnak le a kempingekre, pláne ha a szálláshelyek a Balaton partján találhatók.
Vármegyénk lakosai körében kifejezetten népszerűek a kempingek.
Forrás: Pixabay

Ha Pest vármegyét Budapest nélkül nézzük, akkor 1 millió 248 ezer turista foglalt szállást nyaralás céljából az országban, ők 3,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. A képzeletbeli dobogó második helyére Győr-Moson Sopron, míg a harmadikra Komárom-Esztergom vármegye fért fel, vagyis utóbbi volt az ország harmadik legtöbb belföldi utazót adó vármegyéje.

Kedveljük a kempingeket

Az MTÜ közölte, hogy szálláshelyek iránti érdeklődés tekintetében is van némi különbség. A 4-5 csillagos hoteleket leginkább a Győr-Moson-Sopron vármegyéből származó turisták keresik, ők jellemzően Budapest, Zalakaros, Bük, Balatonfüred és Hévíz szállodái mellett teszik le a voksukat. A legtöbb vendégházat Békés vármegyei turisták foglalták le tavaly, ellenben vármegyénk lakosai körében a kempingek a legnépszerűbbek. A Komárom-Esztergom vármegyei utazók főként a Balaton partján, így Siófokon, Balatonfüreden, Alsóörsön, Zamárdin, Révfülöpön szállnak meg ilyen típusú szálláshelyeken.

Mint arról korábban beszámoltunk, Komárom-Esztergom vármegyében jelenleg 6 kemping, illetve 12 közösségi szálláshely fogadja a turistákat, melyeken 41 ezer, illetve 21 ezer vendégéjszakát töltöttek el tavaly a vendégek. Ezek az adatok is bizonyítják, hogy nemcsak az itt élők utaznak el más országrészekre, hanem sokan érkeznek hozzánk turistaként is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyik, 2021 elejétől 2024 januárjáig tartó időszakot vizsgáló adatsorából megtudtuk, hogy a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma jellemzően júniusban „ugrott meg”, és csak júliusban, illetve augusztusban haladta meg a 70 ezret.

Külföldi vendégéjszakák szempontjából sem szégyenkezhet vármegyénk. 2021-től vizsgálva a nyári hónapokban egyértelműen növekedett a más országokból érkező turisták által eltöltött vendégéjszakák száma. Jellemzően az augusztus a legerősebb hónap: 2021-ben 14.684 darab, egy évvel később már 17.452 darab, tavaly pedig 20.747 darab külföldi vendégéjszakát regisztráltak a vármegyei turisztikai szálláshelyeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában