Macaronok

2024.03.21. 18:37

Mi az: kicsi, színes és több százezer forintot ér?

Március 20-a a Macaron nemzetközi napja. A boldogság napja is, de az egyik tatabányai cukrászdában a jótékony forintok napja is egyben. Jóvoltukból kétszázezer forintos adomány került az egyik helyi szervezethez.

Wágner Zsanett

– A macaron nap nálunk messze nem csupán az édesség népszerűsítéséről szól – kezdte Sajdliné Rabóczky Beáta, a tatabányai STOP Cukrászda ügyvezetője, cukrászmester az átadón. A finomságok átalakulnak jótékony forintokká. 

Jótékonyság: 200 ezer forint lett a macaron nap bevétele
Jótékonyság: Óbis Béla mentőtiszt és Sajdliné Rabóczky Beáta mestercukrász együttműködése évek óta kiváló
Fotó: Sugár Gabi / Forrás:  24 Óra

A cukrász megindokolta, miért választották a tatabányai mentőszolgálatot: ők azok, akikre mindig szükség lehet, és mindig ott is vannak, ha baj van. Azt már Óbis Béla mentőtiszttől tudtuk meg, hogy a vármegyében sokan viselik szívükön a mentőszolgálat támogatását, és igyekeznek mindig ott felhasználni a kapott segítséget, ahonnan az érkezett. Mint megtudtuk, égési kötszerekre fordítják a 200 ezer forintos adományt, de az is előfordulhat, hogy a felajánlásokat összegyűjtve hasznosítják és a mentőállomás felújítására fordítják a későbbiekben.

Marcipános szilvás, mangós és whiskey ízű, vagy mákos citromízű angol krémmel töltött. Ez csak néhány ízvilág, ugyanis a sárberki cukrászda pultjában 14 féle macaronnal találkozhattunk a francia édesség nemzetközi napján, március 20-án. A finom falatok egyre népszerűbbek a vásárlók körében, mesélte lapunknak Beáta. Amennyire finom, annyira bonyolult elkészítési technikát igényel az édesség. Az idén 350 fogyott.

– Sokan rettegnek a macaron elkészítésétől. Nagyon sok gyakorlás kell hozzá – nyilatkozta a szakember, aki csaknem 10 év gyakorlás után mondhatja el magáról, hogy már bekötött szemmel is tud macaront készíteni. – Egyetlen titka van, jó minőségű alapanyagot kell használni hozzá – teszi hozzá a cukrászmester, aki szerint ez meghatározza a falatnyi édesség nem éppen alacsony árát.

– Ezek a színes habcsókkorongok mandulalisztből készülnek. Mégis azt kell hogy mondjam, a macaron lelke a tojáshab – árulta el a legfontosabb kulisszatitkokat a készítő. A tojásfehérjét felverés előtt érdemes szobahőmérsékleten állni hagyni, majd folyamatosan kell adagolni hozzá a cukrot. Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, biztosan nem lesz folyós a korong.

Beáta a krém fontos alapanyagait is kiemelte: a tökéletes macaron magas zsírtartalmú tejszínt és magas kakaótartalmú csokoládét kíván. Tőle az 1975 óta családi vállalkozásként működő cukrászda alapítója, Rabóczky Jánosné Erzsike Venesz díjas aranykoszorús mestercukrász vette át a szót, aki elmondta, a falatnyi érmék a cukrászda mindennapos kínálatában is megtalálhatók, persze nem ekkora mennyiségben.

Jótékonyság: jó szívvel sütnek és adnak

A sárberki cukrászda vezetői jól tudják, nincs fontosabb az egészségnél. Rabóczky Jánosné Erzsike Venesz díjas aranykoszorús mestercukrász elmondta, az idén nyolcadik alkalommal adják át az adományt a szirénások képviselőinek. Ahelyett, hogy minden évben más-más szervezetet támogatnak, úgy döntöttek, egy mellett tartanak ki. Olyan szervezet mellett, amelynek tagjai a lehető legszélesebb körben nyújtanak segítséget. Persze az is fontos, hogy egyik alkalmazottjuk párja mentős, így jött létre az évek óta töretlen és nagyszerű együttműködés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában