Állatbántalmazás

2024.03.06. 07:22

Hattyúügy kavarja fel az állóvizet a víztározón

Először jelentek meg látogatók a kömlődi záportározón a napokban. Az idilli kép nem tartott sokáig: szemtanúk vannak rá, hogy kamaszok kővel dobálták a hattyúkat.

Wágner Zsanett

Csaknem két évvel ezelőtt adták át a kömlődi záportározót és ez volt az első év, hogy új lakói lettek a tónak. Napok óta több hattyú teszi tiszteletét a több hektáros vízfelületen. A helyiek szerint csodaszép látványt nyújt, ahogy a négy madár egymás után úszik a vízen. Sőt, még a közeli buszmegállóból is látni lehet a szárnyasokat. Sajnos, ez már csak a múlté.

Hattyúk jelentek meg a kömlődi záportározón a napokban.
Hattyúk jelentek meg a kömlődi záportározón: napok óta ez az idilli kép fogadja a település lakóit

Futótűzként terjedt el az interneten a hattyúügy. Helyi szemtanúk elmondása szerint március 5-én reggelre nyoma veszett a madaraknak, miután két fiatal kövekkel és fadarabokkal dobálta az állatokat. Lapunknak egy neve elhallgatását kérő lakos nyilatkozott, aki elkeresztelte a szárnyasokat. Matilda és Sanyika lett az állatok neve, akik – állítólag – hallgattak rá és ha úgy tartotta kedvük még a vízből is kijöttek. Több kép is készültek az új kömlődi lakosokról. A lakosok nagyon remélik, hogy nem ez volt az utolsó és még visszajönnek.

Hattyú-riadó kapott szárnyra

Hezler Mónika az ominózus eset előtt látta őket és videóra vette, ahogy elrepülnek. Szerinte a tavaszias idő a tó környékére csalogatta a helyieket és a hattyúk megijedtek, mert nincsenek hozzászokva az emberhez. Elmondása szerint ebben az időpontban hatan voltak a tónál. Összességében elmondta, örül annak, hogy élettel telik meg a záportározó környéke. Szerinte fontos az állatvédelem, továbbá azt is díjazná, ha mindenki figyelne Kömlődön a beköltözött madarakra és kisállatokra egyaránt. Egy éve például hód is megjelent a tóparton.

Mint ismert, vármegyei önkormányzat által koordinált a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával 100 millió forintból létesült záportározó Kömlődön, két évvel ezelőtt. A fejlesztésre nagy szükség volt és van, azon kívül, hogy a település arculata is megváltozott általa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában