Fiatal telepiek költözhettek

2024.03.08. 14:29

Majd' félmilliárdos támogatással újulhattak meg a Hatostelep leromlott épületei

Jelentős pillanathoz ért Tatabányán a város peremén lévő városrész rehabilitációja. Uniós forrás segítségével újították fel a Hatostelep több lakhatatlan, vagy leromlott állapotban lévő épületét. A kulcsátadásra pici gyerekekkel érkeztek a fiatal szülők.

Kemma.hu

Boldogan léptek be a felújított lakásokba a családok

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A helyszín Tatabánya, Hatostelep. A Máltai Közösségi Házban gyűltek össze az átadás szereplői, az önkormányzat, a kivitelezők, a házigazdák és persze azok a fiatal családok, amelyek alig várták, hogy átvehessék a gyönyörűen felújított épületek kulcsait. 

Jelentős pillanathoz ért Tatabányán a Hatostelep rehabilitációja. Uniós forrás segítségével újítottak fel több lakhatatlan, vagy leromlott állapotban lévő épületet. A kulcsátadásra pici gyerekekkel érkeztek a fiatal szülők.
Hatostelep: a családok alig várták, hogy átvehessék az új lakások kulcsait
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra


Szücsné Posztovics Ilona polgármester örömét fejezte ki, és hozzátette: a folyamat nem áll meg, mert szeretnék ezt a környezetet tovább szépíteni, még élhetőbbé tenni. Bauer Zsolt projektgazda részletesen beszámolt a Hatostelep leromlott területeinek rehabilitációja címet viselő projektről, amely összességében 447 milliós TOP-os támogatásból és 11,6 millió önerőből valósut meg. 

A Hatostelep projektje több elemből állt

Három elemből állt a projekt: 2019-ben indult az ivóvízhálózat felújítása és szennyvízelvezetés kiépítése a Hegy és a Csarnok, valamint a Faraguna és Nívó utca közötti szakaszokon. A lakott, és magántulajdonban lévő házak ingatlanon belüli bekötése is megtörtént a projekten belül. Ezután útfelújítás következett az érintett utcákban 2021-ben, s végül a Hegy és a Csarnok utcában kilenc épület felújítása is megtörtént. Még a korábban befalazott, teljesen lepusztult lakásokat is kompletten megújították. Összesen négy 80, és ugyanennyi 60, valamint hat 40 négyzetméteres lakást tudtak gyönyörűen felújítva átadni a telepieknek.

Az átadás kapcsán néhány fontos tudnivalóra is felhívta a beköltözők figyelmét Bauer Zsolt. Mindenek előtt az ötéves fenntartási időszakra, amely a jelenlegi műszaki tartalomra figyelmeztet, így ha bármilyen változtatást szeretnének majd a beköltözők, azt előzetesen szükséges jelezni a polgármesteri hivatalnak. Szólt arról is, hogy fali szellőztetőket szereltek be, amelyeket nem szabad eltakarniuk, és felhívta a figyelmet arra is: rendeltetésszerűen használják majd a fűtőtesteket, azaz fával és szénnel fűtsenek. Az átadást követően az áramszolgáltatóval kell majd felvenniük a kapcsolatot a lakások bérlőinek. 

A Máltai Szeretetszolgálat által indított Jelenlét program a telepeken élők felzárkóztatását célozta meg. Több generációs családokkal dolgoztak, ezúttal a legfiatalabbak jutottak lehetőséghez, hogy pályázhassanak a felújított önkormányzati bérlakásokra. Fiatal anyukák és apukák, karjukon kisgyermekekkel köszönték meg a lehetőséget.

Az indulásnál döbbenetes látvány fogadta a képviselőt

Hosszan elnyúlt, módosításokkal megtűzdelt projekt zárult le – mondta kérdésünkre John Katalin, a városrész önkormányzati képviselője. 

Jelentős pillanathoz ért Tatabányán a Hatostelep rehabilitációja. Uniós forrás segítségével újítottak fel több lakhatatlan, vagy leromlott állapotban lévő épületet. A kulcsátadásra pici gyerekekkel érkeztek a fiatal szülők.
John Katalin sokat beszélgetett az itt élőkkel és nyomonkövette a munkafolyamatokat 
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra


− Sokszor jöttem ki a telepre a felújítás alatt, beszélgettem az itt élőkkel és nyomon tudtam követni a munkafolyamatokat. Döbbenetes látvány fogadott, amikor feltártuk a befalazott házakat, vagy a pincéket. Rengeteg szemét volt, és sajnos ebből még maradt is. Éppen ezért egyeztettünk arról, milyen módon, hogyan tudjuk megoldani a felújított házak közötti szemétkupacok elszállítását.
A képviselő hozzátette: már az elmúlt évek során is nagyon sokat költöttek szemétszállításra. 

Szeretném, hogyha folytatódna az utak és a további házak felújítása a telepen a jövőben 

– mondta a képviselő. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában