Beruházás

2024.03.03. 10:47

Felújítás után élettel töltik meg a régi bányatiszti lakást

Megmentették az enyészettől a község egyik ikonikus épületét, ahol a jövőben a jegyespárok örök hűséget is fogadhatnak majd egymásnak. A felújítás után több funkciót is kap a régi polgári ház.

Kemma.hu

Közösségi térként születhet újjá Csolnokon a volt bányatiszti lakásként is ismert Berzéthy-villa, melynek felújítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében nyílik lehetőség – tudtuk meg Kolonics Péterné polgármestertől.

Megmentették az enyészettől a község egyik ikonikus épületét, ahol a jövőben a jegyespárok örök hűséget is fogadhatnak majd egymásnak. A felújítás után több funkciót is kap a régi polgári ház.
Felújítás alatt áll a csolnoki Berzéthy-villa
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

A községi önkormányzat 205 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Fejlesztések Csolnok élhetőbb településsé alakítása céljából” című projektre, melynek egyik részét a régi polgári ház, a Berzéthy-villa megmentésére fordítják.

Az épületben korábban önkormányzati tulajdonú lakások voltak, az ingatlan állapota folyamatosan romlott az utóbbi években. Ezért is tartotta fontosnak a község vezetése, hogy mihamarabb rendezzék a sorsát. Az elnyert támogatás egy részéből, illetve 18 millió forintnyi önrészből sikerül újjávarázsolni a villát.

Jó ütemben halad a felújítás

Kolonics Péterné elmondta, hogy októberben kezdődött el a felújítás. A kivitelezést végző szakemberek már elkészítették a betonkoszorút, illetve az új tetőszerkezetet. A belső átalakítás is nagy ütemben folyik, a cél az, hogy az épület minden tekintetben megfeleljen az új funkcióinak. Jelenleg a belső terek padlóburkolatának kialakítása is folyamatban van. A projekt a külső falfelületek és a padlásfödém szigetelésével, a vízszigeteléssel, a nyílászárók felújításával, a fűtési rendszer és a villamoshálózat korszerűsítésével válik teljessé.

– A tervek szerint házasságkötő terem, közösségi terem, kis teakonyha, helytörténeti szoba, illetve akadálymentesített vizesblokk is helyet kap majd a villában – mondta Kolonics Péterné.

A TOP Plusz-os projekt részeként a volt XII-es akna bányaterületének kármentesítése és parkosítása is megvalósul, a következő képviselő-testületi ülésen döntenek arról, melyik vállalkozó végezheti el a munkálatokat. Kolonics Péterné köszönetét fejezte ki Popovics Györgynek, a vármegyei közgyűlés elnökének és Erős Gábor országgyűlési képviselőnek a pályázatokban nyújtott segítségért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában