Elismerés

2024.03.17. 13:10

Matematikus lett Környe díszpolgára

Dr. Novák-Gselmann Eszter vehette át a március 15-i ünnepség keretén belül a Környe Díszpolgára címet, aki jelenleg a DE Matematikai Intézet Analízis Tanszékén dolgozik egyetemi docensként.

Kemma.hu

Balról: Popovicsné Erdei Ilona, Dr. Novák-Gselmann Eszter és Beke László a díj átadásakor

Forrás: fotó: kornye.hu

Környén 1994-től hagyomány, hogy március 15-én átadják a díszpolgári címet. Az elmúlt 30 évben 18-an érdemelték ki a képviselő-testület javaslata alapján, vagy civil kezdeményezésre, hogy átvegyék a Környe Díszpolgára címet. 

Környe Díszpolgára címet az idén Dr. Novák-Gselmann Eszter vehette át
Környe Díszpolgára címet az idén dr. Novák-Gselmann Eszter vehette át
Forrás: fotó: kornye.hu

Beke László polgármester és Popovicsné Erdei Ilona vezető főtanácsos adta át az elismerést, amelyet Környe képviselő-testületének döntése alapján a matematika több területén országos és nemzetközi szinten elismert tudományos munkásságának, kiemelkedő kutatói, egyetemi oktató munkájának elismeréseként – adta hírül a kornye.hu.

A díszpolgár élete és munkássága

Dr. Novák-Gselmann Eszter Tatabányán született 1984-ben, egy gyermek édesanyja. A környei általános iskola diákja volt 1990 és 1998 között, majd a tatai Eötvös-gimnáziumban tanult tovább. Matematikusi diplomáját 2007-ben a debreceni egyetemen szerezte meg. Itt folytatta tudományos munkáit, 2011-ben doktorált, habilitációjára pedig 2017-ben került sor.

Jelenleg a DE Matematikai Intézet Analízis Tanszékén dolgozik egyetemi docensként. Oktató- és kutatómunkáját 2009-ben kezdte egyetemi tanársegédként, 2013 óta egyetemi adjunktus, 2018 óta pedig egyetemi docens.

Fő kutatási területe a függvényegyenletek témaköre. Több dolgozata jelent meg algebrai derivációkkal kapcsolatos jellemzési tételekkel kapcsolatban, emellett számos olyan közleménye, mely függvényegyenletek stabilitásával foglalkozik. Hat alkalommal tudományos titkára nemzetközi tudományos konferenciáknak, továbbá számos alkalommal szervezőbizottsági tag. 2013 óta a Debreceni Akadémiai Bizottság Matematikai Szakbizottságának titkára.

Munkáját eddig az alábbi díjakkal ismerték el: 2010-ben ISFE medál, ugyanabban az évben elnyerte a Patai László Alapítvány Díját a Bolyai János Matematikai Társulattól, 2011-ben a Grünwald Géza Emlékérmet. 2019-ben átvehette a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat a matematikai tudományok kategóriában a Nők a Tudományban Egyesülettől, 2020-ban pedig a Magyar Tudományos Akadémia, Matematikai Tudományok Osztályától az Alexits György-díjat.

Az ünnepség résztvevői megható perceket élhettek át, amikor Környe tizenkilencedik díszpolgára az elismerés átvételét követően így fejezte ki érzéseit: Azt mondják, ,,a fa legnagyobb ereje nem az ágaiban, hanem a gyökereiben rejlik.” Engem a gyökereim mindig Környéhez fognak kötni, itt születtem – mondta a kitüntetett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában