Ne maradjon le!

2024.03.05. 06:33

Adóbevallás: fontos határidők közelegnek, mutatjuk, mit és hogyan kell kitölteni

Idén május 21-én fontos határidő jár le. Az adóbevallás során és az elektronikus felületen eddig az időpontig van lehetőségük az esetleges javítások, kiegészítések megtételére. Bár ez a májusi időpont még messze van, az addig hátralévő időben is számos fontos határidő van, melyeknek érdemes a tudatukban lenni.

Wágner Zsanett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a korábbi évekhez hasonlóan idén is minden magánszemély számára elkészíti a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét. Az adóbevallás benyújtásának határidejéig még három hónap van hátra, ugyanakkor a hátralévő időben is több fontos határidő van, melyekkel érdemes tisztában lenni. Portálunk megkereste Doktor Imre Zoltánt, a NAV vármegyei sajtóreferensét, akit a bevallás menetéről és fontos határidőkről kérdeztünk.

Az adóbevallás határidejére figyelmeztet a NAV
Adóbevallás: fontos határidőkre emlékeztet Doktor Imre Zoltán, a NAV vármegyei sajtóreferense
Fotó: Hagymási Bence (archív) / Forrás: 24 Óra

– Az első fontos határidőn egyébként már túl is vagyunk – nyilatkozta az adószakértő, aki elmondta, hogy a munkáltatóknak, a kifizetőknek és a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek január 31-ig kellett a magánszemélyek részére összesített igazolást adniuk a 2023. évi jövedelmekről. Hozzátette: a következő fontos határidő február 15-e, amikor ki kellett adni a magánszemélyek részére a kedvezményre való jogosultságot tanúsító igazolásokat. Megjegyzendő, hogy a NAV-hoz ezeket az igazolásokat sem kell beküldeni.

– A következő határidő március 15-e, amikor a KAÜ-azonosítóval (Központi Azonosítási Ügynök) rendelkező magánszemélyek megtekinthetik a személyijövedelemadó-bevallási tervezeteket az Ügyfélkapun keresztül – hívta fel a figyelmet Doktor Imre Zoltán, aki szerint évek óta 150 ezer felett van a bevallási tervezetek száma és értelemszerűen azok elkészülte határozza meg a megtekintés időpontját. Ez pedig a jövő péntek.

Adóbevallás: postán is kérhető a tervezet

Mindössze néhány nappal később már érkezik is a következő határidő – mondta –, ugyanis a KAÜ-azonosítóval nem rendelkező adózók március 18-ig kérhetik a NAV által készített bevallási tervezet postázását. Mindezt többféle módon is megtehetik:

  • SMS-ben a +36 30 344 4304-es telefonszámon – az üzenetben az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell megadni a következő formátumban: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn;
  • a NAV honlapján elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja);
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon (BEVTERVK);
  • kötetlen formájú levélben, melyben az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell megadni;
  • a NAV Infóvonalán keresztül telefonon (1819-es hívószámon);
  • vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatán.

A tavalyi jövedelem bevallásának végső határideje május 21-e, ez a 23SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen. Az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje ugyancsak ezen a napon van – zárta szavait az adószakértő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában