Liftek épülnek

2024.02.24. 11:06

Változások várhatók! - Hétfőn reggel kezdődnek a munkálatok a tatabányai vasútállomáson

Hétfőn reggel kezdődnek a munkálatok. Forgalomkorlátozásokra és a peronok lezárására is lehet számítani a tatabányai vasútállomásra tervezett liftek építése során.

Kemma.hu

Rég várt probléma oldódhat meg a tatabányai vasútállomáson, azonban ez újabb kellemetlenséggel jár az utasok és az autósok számára. A MÁV legújabb közleményében újabb részleteket árult el a liftek építésével kapcsolatosan. Mint írták: február 26-án a szükséges felvonulási terület lehatárolásával kezdik meg a liftek építési munkálatait, ezért hétfő reggel 8 órától lezárják a tatabányai vasútállomás melletti parkolót. 

Indul a liftek építése a tatabányai állomáson, őszig parkolót zárnak le
Indul a liftek építése a tatabányai állomáson, peronokat is lezárnak
Fotó: Z. I. / Forrás: 24 Óra

− A lezárás csak a Konzum épülete mögötti, a Jedlik Ányos út vágányok felőli oldalán található, 18 férőhelyes, gyeprácsos parkolóterületet érinti. Másnap félpályás forgalomkorlátozásra kell számítani a Jedlik Ányos úton, de alapvetően a munkálatok ideje alatt is lehet majd közlekedni az utcában − írták közleményükben. A kivitelezés alatt peronrészek is le lesznek zárva az utasforgalom elől. A tervek szerint a felüljáró lépcsőjétől Budapest irányába nem használhatják majd a peront az utasok. Mivel a vonatok a peron másik részén állnak meg, a lezárás komolyabb fennakadást nem okozhat a vonatra váróknak. De, hogy még zökkenőmentes legyen az utasforgalom a vonatok megállási helyét kis mértékben módosítják hétfő estétől. 

A liftek az akadálymentes közlekedést segítik 

− A gyalogos felüljárón szintén részleges korlátozásokra kell számítani a liftek építése és a felüljárón végzendő kisebb felújítási munkálatok miatt. Erről a vasúttársaság folyamatos tájékoztatást nyújt – tették hozzá. 

A vasúttársaság beruházásának köszönhetően várhatóan év végétől már Tatabánya vasútállomáson is lépcsőzés nélkül el lehet jutni a peronokhoz. A hétfőn induló kivitelezés keretében 3 új lift épül a gyalogos felüljáróhoz kapcsolódva, kettő a peronok, egy pedig a P+R parkoló akadálymentes megközelítését biztosítja majd. A tervezetten év végéig megépülő felvonók vandálbiztosak lesznek, a falak és az ajtó is részben üvegezett kivitelben készül. Tágas kialakításuknak köszönhetően kerékpár vagy babakocsi is elfér majd bennük. A beruházás a MÁV saját forrásából, mintegy 1 milliárd forintból valósul meg.

Mint arról korábban beszámoltunk, három lift segítségével lehet akadálymentes a megyeszékhely vasútállomása. Bencsik János országgyűlési képviselő korábban úgy fogalmazott, hogy a vasútállomás teljes átalakítása 40 milliárd forintos beruházás lenne, ebben a gazdasági helyzetben ennek a kivitelezésére jelenleg nem volt lehetőség. A liftekkel történő akadálymentesítés azonban már nem akkora nagyságrendű munka, így ezt meg lehet és meg is kell csinálni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában