Etitmológia

2024.02.11. 21:01

Településnevek nyomában: van-e baj Bajjal, epöli-e az Apple, mi lett Kirvából?

Komárom-Esztergom vármegyében is vannak érdekes eredetű városok, falvak, községek. Helyi legendák, szóviccek és ugratások alapjául is szolgálhatnak a településnevek. Mi most öt nyomába eredtünk.

Kemma.hu

A saját otthona, települése senkinek sem hangzik idegenül, de azért egy-egy látogató rá tud csodálkozni a nevekre, vagy akár tréfálkozhat is vele, mint ahogy azt korábban össze is gyűjtöttük. Na de honnan eredhetnek a településnevek, és mit jelenthet? Komárom-Esztergom vármegyében is vannak különleges településnevek. Van-e köze például Epölnek az Apple-höz, honnan kapta a nevét Lábatlan, és mivel csúfolták a máriahalmiakat? Van-e baj Bajjal? Utánajártunk!

Ez itt talán az Apple-nek is helyet adó Szilikonvölgy! Dehogy ! Ez az epöliek otthona, Epöl! Településnevek nyomába eredtünk Komárom-Esztergom vármegyében
Ez itt talán az Apple-nek is helyet adó Szilikonvölgy! Dehogy ! Ez az epöliek otthona, Epöl! Településnevek nyomába eredtünk Komárom-Esztergom vármegyében
Forrás: Mivármegyénk/Youtube

A települések honlapjait, a Földrajzi nevek etimológiai szótárát (Kiss Lajos 1980-as kiadványát), valamint a wikipediát vettük alapul kutatásunkhoz. 

Ki volt a névadó lábatlan Lábatlanon? Lehet, hogy senki!

Lábatlan, és a vele egyesített Piszke az újkőkor óta lakott. Utóbbi neve az etimológiai szótár és a település honlapja szerint is a Duna aranytartalmú homokjával hozható kapcsolatba, a pesek, pijeske szóból eredeztetve. Előbbi azonban sokkal érdekesebb kérdés. A wikpedián arról írnak, hogy a Lábatlan név eredetét nem lehet hitelesen megállapítani. Egyes hagyományok szerint 

  • egy Lábatlan György nevű vitéz lehetett az első birtokos, aki a háborúban veszítette el a végtagját, 
  • de szólnak legendák egy remetéről is, aki szintén végtaghiányos volt. 

Kiss Lajos a szótárban is ír arról, hogy egyesek szernt a település alapítója, vagy valamelyik ura miatt nevezték el így Lábatlant, de akár földrajzi oka is lehet az egésznek. Úgynevezett térszínformára is utalgat a láb főnév, mint valaminek az alsó része: Esztergom vidéki „alsó vég”. 

A kínos településnevek példája: Kirvából, Keroa földjéből lett Máriahalom

Máriahalom 1255-ben bukkant fel először Terra Keora (Keora földje) néven a község honlapja szerint. Még abban az évszázadban az egységes Kerwa írással kezdik el jegyezni, majd 1471-től Kyrwa, a török korban Kirba néven fut. Feltételezhetően a szláv görbe (kriva) szóból származik a neve. A néphagyomány szerint egy nem tisztázott korból származó téglának köszönheti nevét, ezen a Kriw felirat volt olvasható. 1783-84-ben Kirvaként említik, a falu első, 1796-os pecsétjén a Kerwa elnevezés állt, a németek Kirwallnak nevezték. 1936. július 1-jétől Kirva a Máriahalom nevet viseli, amelyet Szűz Mária után kapott.

Kiss Lajos is a szláv vonalat idézi fel a településnév első változatai kapcsán, de arról is ír, hogy a helyiek állandó gúnyolódásnak voltak kitéve, hiszen ha az i betűt kicseréljük a Kirvában u-ra, máris egy szitokszót, valamint a kéjnők köznyelvi elnevezését kapjuk. A Máriahalom szó az etimológiai szótár szerint nem csupán Szűz Máriára, de a dombos tájra is utal. 

Ha van Kisbér, volt-e Nagybér?

Kisbéren már 1000-1200 körül éltek telepesek, az első írásos feljegyzések a kisber.hu szerint 1277-ből ismertek. Akkor Beyr, majd később Beer néven említették. 1358-ban felbukkan a Kysbeyr forma is. Neve úgynevezett pusztaszemélynév eredetű.

1529-ben a törökök felégették a szomszédos Nagybérrel, Kis- és Nagybattyánnal, valamint Ivánkával együtt, de Kisbér már 1531-ben részben újjáépült. Kiss Lajos szótára szerint a Bér szó a Puszta személynévből keletkezhetett magyar névadással, a Kis- előtag pedig a Nagybér előtagjával van korrelációban.

Ótörök eredetű Baj neve

Az ótörök baj szó jelentése bő, gazdag, és innen ered a Tata mellett fekvő falu neve. A táj egyébként ősidők óta lakott, az Árpád-korban köznemesek tulajdonában volt, olvasható a honlapjukon

Apple - Epöl, avagy a kiejtés csodája

Első írásos említése 1225-ből maradt fenn, Epely néven, aztán ennek különböző formái bukkantak fel: Epel, Epeei, Epöll és Epely. Az epol.hu szerint első ismert lakosa és birtokosa Epelyi Vendégi volt, aki 1225-ben az  esztergomi káptalan előtt hitelesítette, hogy epelyi földjét, rétjét és haraszt nevű erdőrészét jobbágyainak beleegyezésével Epelyi Benedeknek és fiá­nak Motodnak 4/2 márkáért eladja.

Ahogy azt a Nyelv és Tudomány is írja az etimológiai szótár nyomán, a nyelvjárási épely, „híg sár” szóval hozható összefüggésbe az elnevezése, de ezt a magyarázatot maga is bizonytalannak tartja. Azokat, akik akár az angol alma, mint gyümölcs, vagy a Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne által alapított informatikai vállalat jut eszükbe, vagy valamilyen ok-okozati összefüggést látnak közöttük, el kell keserítsük. Se az angol apple, se a német Apfel (vagy a távolabbi vidékeken Appel-je, ahonnan eleve ritkábban települtek be) szavaknak nincs köze Epölhöz.

Viszont a közeli Ebszőnybányának lehet. Feltételezések szerint az epöly töve, az ep van meg a közeli település nevében. Az ebeknek nincs köze ehhez, valószínűsíthető, hogy a p-t felváltotta a b-t valamikor.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában