Kemma.hu podcast

2024.02.18. 22:25

Tatabánya elfeledett mújtja:a női vájárok időszaka (PODCAST)

A nők szerepe került a fókuszba a szénbányászatban a Képes Történelem harminchetedik részében. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabi beszélgetett. A beszélgetést egy 1951-ben készült fotóval indította Dallos István, amely az első Bányásznap emelvényét mutatja, amelyen már szerepel egy bányász hölgy. Dallos István ennek az eredeti fotóját Stinglné Szlávik Rózsa korabeli tatabányai fényképész egy fotóján is látta.

Sugár Gabi

Szólt a női munkavégzés lehetőségének jogi hátteréről is. A nők nem végezhettek föld alatti munkát 1947-ig, s ezt megelőzően több nemzetközi egyezmény is megerősítette ezt a tényt. Két évvel később már vájáriskolában is tanulhattak nők.  Mutatott képeket nőkről, akik különböző férfias tevékenységeket végeztek: traktoroztak, a bányában akár csapatvezetőként dolgoztak. 

A nők csaknem tíz éven át vájárként is dolgoztak a föld alatt
A nők csaknem tíz éven át vájárként is dolgoztak a föld alatt
Forrás: Beküldött

Dallos István kiemelte: 1954-től már kivezették a nők föld alatti munkáját, s 1957-től már egyáltalán nem dolgozhattak a mélyben.  A bányában azonban továbbra is dolgozhattak csillésként, szivattyúsként, vagy takarítóként, s az irodákban a nők.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában