Fejlemény

2024.02.29. 11:30

A nap hőse lett a sztrókos kislány, de még mindig nem nyugodhatnak meg a szülők

A héten már biztos nem engedik haza Kingát, még sok vizsgálat vár rá. Az 5 éves baji kislány a negyedik sztrók után került a Heim Pál Gyermekkórházba.

Goletz-DeáK Viktória

Kinga a négy sztrók után is egy nagyon erős és bátor kislány, és erről már oklevele is van. Büszkén mutatta a Kemma.hu olvasóinak a baji 5 éves kislány, hogy a Heim Pál Gyermekkórház orvosaitól milyen elismerést kapott. A bátorság oklevél azoknak a kis pácienseknek jár, akik a nap hőseként az orvosi vizsgálaton bátran viselkedtek. 

A héten már biztos nem engedik haza Kingát, még sok vizsgálat vár rá.  Az 5 éves baji kislány a negyedik sztrók után került a Heim Pál Gyermekkórházba.
Kingának a negyedik sztrók után elektródákkal vizsgálták meg a fejét. 
Forrás: Beküldött

A negyedik sztrók után is nagyon bátor volt Kinga

Gabi, Kinga édesanyja azért megsúgta, hogy nem volt annyira gördülékeny a vizsgálat, de azért mindenképpen megérdemli Kinga az oklevelet, hiszen a negyedik sztrókja után már öt napja van kórházban.

− EEG-vizsgálaton voltunk Kingával, ahol elektródákat tettek a fejére és azt nézték meg, hogy volt-e görcsrohama. Szemészeten is voltunk, mert megint fájlalta a szemét. Egy újabb MR is vár majd rá, hogy kiderüljön, van-e maradandó sérülés az agyában. Ezért a héten már biztos nem mehetünk haza − árulta el Gabi, aki most is nehezen tudott sírás nélkül beszélni. 

− Most keressük a különböző lehetőségeket, hogyan lehetne Kingát megműteni. A koponyaműtét egy nagyon súlyos beavatkozás, jobban örülnénk, ha valami kevésbé veszélyesebb módszerre is lenne lehetőség. Ha minden jól megy, talán a nyolc hetet sem kell megvárnunk a műtétig − mondta reménykedve Kinga édesanyja. 

Mint arról korábban a Kemma.hu elsőként beszámolt, Kingára nyitott koponyaműtét vár(na a tervek szerint). Szeptemberben derült ki róla, hogy Moyamoya-szindrómája van. A betegségben szenvedőknél az agyi verőér beszűkül, ami sztrókot okoz. Kinga pénteken délután újabb agyi infarktust kapott, már a negyediket, ami ezúttal az agya jobb oldalának hat centiméteres részét érintette. A kislánynak fájt a füle és nem tudta mozgatni a bal oldalát, mentő vitte a Heim Pál kórházba. 

Ma van a ritka betegségek világnapja. 

A világon körülbelül 300 millió ember szenved valamilyen ritka betegségben, amikből eddig 8000 félét fedeztek fel. Ezekre az emberekre emlékezünk február 29.-én. Becslések szerint Európában több mint 1 millió beteg szenved a 12 legismertebb ritka betegségben (például a hemofíliában vagy elsődleges immunhiányos betegségben). A ritka betegségek 80 százaléka genetikai eredetű, a kisebb részüket bakteriális vagy vírusos fertőzések, allergiák, illetve környezeti tényezők okozzák. A betegségek közel fele már gyermekkorban jelentkezik, a betegségek 50-70 százaléka pedig a gyermekeket érint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában