Rossz hírek

2024.02.27. 06:54

„Minden stroke után egy új Kingát kapok” - az édesanya vallott a súlyos betegségről

Rossz híreket kaptunk az 5 éves Kingáról. A baji kislányra váró életmentő koponyaműtét csak hetek múlva lesz. De addig újabb stroke jöhet.

Goletz-DeáK Viktória

Nehezen tudta visszatartani a sírást Gabi, amikor Kingáról mesélt a Heim Pál Gyermekkórházban. Az édesanya úgy érzi, hogy jelenleg egy helyben toporognak, nem történik semmi. Közben viszont versenyt futnak az idővel. Hiszen egy újabb stroke akár végzetes is lehet, csak a koponyaműtét előzheti meg a tragédiát. Arra azonban még heteket várniuk kell. Hétfő reggel ugyanis rossz híreket kaptak a szegedi specialistától. 

Rossz híreket kaptunk az 5 éves Kingáról. A baji kislányra váró életmentő koponyaműtét csak hetek múlva lesz. De addig újabb stroke jöhet.
Kinga a kórházban a negyedik stroke után
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

− A szegedi klinika idegsebésze, aki műteni fogja Kingát, elmondta, hogy legalább hat-nyolc hétnek el kell telnie a friss stroke után, hogy operálható legyen. Ez azonban most egy elérhetetlen távolságnak tűnik, egyszerűen nincs annyi ideje Kingának − mondta kétségbeesetten Gabi. 

Kinga az első stroke-ot még szeptemberben kapta, a másodikat karácsonykor, a harmadikat január 21-én, a negyediket pedig február 23-án. Vagyis az utolsó három alkalom között alig telt el egy hónap. Innen nézve a 6-8 hét maga az örökkévalóság. Az édesanya így nem tehet mást, mint karanténban tartja kislányát, hogy megelőzőn minden lehetséges fertőzést.

A negyedik stroke után még várni kell a műtétre

− Az orvosok most egy új gyógyszeren gondolkodnak, ami talán hatásosabb lesz a megelőzésben. Illetve nem engedem sehova Kingát, még a kórházi szobából sem mehet ki. Ez azonban nagyon nehéz lelkileg is. Kinga nagyon makacs és akaratos, emellett pedig folyton menni akar. De még a folyosóra, vagy a játszószobába sem merem kiengedni, nehogy elkapjon valamit. De a testvéreitől és az édesapjától nem választhatom el. Ők adnak erőt nekünk átvészelni ezeket a napokat − mondta Gabi, akinek azt mondták, hogy legalább péntekig a kórházban kell maradniuk. Hogy mikor mehetnek haza, az Kinga állapotától függ. Az viszont kiszámíthatatlan.

− Kicsit javult az állapota, de nagy változás nincsen. Még mindig nem tud fogni rendesen a bal kezével. A szája bal oldala is kicsit merev még, a mozgása meg olyan, mintha egy járni tanuló kisgyerek lenne, bizonytalan. A viselkedése is változott. Minden stroke után egy új Kingát kapok − mondta már sírva Kinga édesanyja, aki csak remélni tudja, hogy egyszer még visszakaphatja az igazi Kingát. De ez minden egyes rohammal egyre elérhetetlenebb lesz. Ő pedig nem tehet semmi mást, mint teljes erejével, feltétel nélkül szereti és óvja, védelmezi kislányát. 

Rossz híreket kaptunk az 5 éves Kingáról. A baji kislányra váró életmentő koponyaműtét csak hetek múlva lesz. De addig újabb stroke jöhet.
Kinga még mindig nem tudja rendesen mozgatni a bal kezét 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

− Jön egy gyógytornász, aki segít a mozgásában. Azt tudom, hogy Kinga nagyon erős és küzd percről percre, mozdulatról mozdulatra. De nagyon nehéz ezt anyaként, tehetetlenül nézni. Mindkettőnket nagyon megvisel a kórház, a bezártság és a fáradtság is. De talán legjobban a várakozás, ami felőröl − tette hozzá Gabi. 

Mint arról korábban a Kemma.hu elsőként beszámolt, Kingára nyitott koponyaműtét vár. Szeptemberben derült ki róla, hogy Moyamoya-szindrómája van. A betegségben szenvedőknél az agyi verőér beszűkül, ami stroke-ot okoz. 

Kinga pénteken délután újabb stroke-ot kapott, már a negyediket, ami ezúttal az agya jobb oldalának hat centiméteres részét érintette. A kislánynak fájt a füle és nem tudta mozgatni a bal oldalát, mentő vitte a Heim Pál kórházba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában