Recept

2024.02.25. 15:09

Smashed burger: ha egy brutál burgerre vágysz, akkor ez az egyszerű recept neked szól! +videó

A Mindmegette.hu nyomán hoztuk el nektek ezt a nagyszerű receptet az amerikai burgerezők régi kedvencéről. Ezzel a smashed burger a ti otthonotokba is könnyen az asztalra kerülhet.

Kemma.hu

A smashed burger nem más, mint Amerika legrégebb óta készített burgerfajtája. Ellentétben a formázott, vastagabb húspogácsával készült burgerekkel, ebben az esetben a kiadagolt húst vékonyra préselik sütés közben egy úgynevezett hamburger press eszközzel, de ha nincs kéznél ilyen, akkor spatulát is megteszi. Az így készült húspogácsát aztán magas hőmérsékleten rövid ideig sütjük, és a nyomástól a hús felülete ropogós, más ízű és textúrájú lesz, ebben rejlik a különlegessége. 

hamburger, smashed burger
Nem olyan szép, de annál finomabb a smashed burger!
Forrás: Mindmegette.hu

Nálunk csak az elmúlt időszakban lett népszerű ez a burger, azóta viszont elképesztő sebességgel terjed. Egyre több helyen kapható már ez a látványra nem igazán szép, ellenben nagyon finom kézműves remekmű, amiben a hús – az elkészítési technikájának köszönhetően – sokkal szaftosabb. A Mindmegette receptje alapján pedig most te is könnyedén elkészítheted ezt otthonodban.

A szósz hozzávalói:

3 evőkanál ketchup
2 evőkanál majonéz
1 teáskanál mustár
1 evőkanál csemegeuborka-lé
2 teáskanál Worcestershire-szósz

bors

A burger hozzávalói:

80 dekagramm darált marhahús
4 darab hamburgerzsemle
8 szelet cheddar sajt
vöröshagyma
paradicsom
1 kis fej saláta
vaj a zsemlék megkenéséhez
1 teáskanál zsír a sütéshez

bors

A Smashed burger elkészítése

  1. A Mindmegette receptje szerint először a szószt készítjük el. Egy kisebb keverőtálba adagoljuk a hozzávalókat, a ketchupot, a majonézt, a mustárt, az uborkalevet és a Worcestershire-szószt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és felhasználásig félretesszük.
  2. Előkészítjük a többi hozzávalót is, a hagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomot megmossuk, ezt is felkarikázzuk, végül a salátát leveleire bontjuk, a leveleket megmossuk, lecsepegtetjük.
  3. Következik a hús elkészítése, a szoba-hőmérsékletű darált húst 8 egyenlő részre osztjuk, és a tenyerünk segítségével gombócokat formázunk belőle.
  4. Ha nincs hamburger pressünk, kiválthatjuk a következő módszerrel. Sütőpapírt 4 négyzet alakú részre vágunk, az egyik papírdarab közepére rakunk egy gombócot, rárakunk egy másik sütőpapírdarabot, és összenyomjuk a kezünkkel, nagyjából ½ centiméter vékonyra préseljük.
  5. Előkészítjük a zsemléket is. Félbevágjuk és megvajazzuk, egy serpenyőben közepes lángon mindkét oldalát megpirítjuk.
  6. Kezdhetjük a hús sütését! Magas hőmérsékleten füstölésig hevítjük a serpenyőt, vagy a rostlapot, és ha felhevült, kevés zsiradékot teszünk rá, majd a húspogácsa egyik oldaláról eltávolítjuk a papírt, és a forró serpenyőbe helyezzük. Spatulával lenyomva nagyjából 1-1½ percig sütjük, mielőtt megfordítjuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
  7. Ráhelyezünk egy szelet cheddar sajtot, és a sajtos húspogácsát egy hőálló kis tállal lefedjük. A keletkező gőz alatt a sajt tökéletesen megolvad, így sütjük szintén 1-másfél percig. A tálat kesztyűvel vagy vastag konyharuhával leemeljük, a húst spatulával tányérra helyezzük.
  8. Nincs más hátra, mint a burger összeállítása. A pirított zsemlék alsó és felső felét megkenjük a szósszal, alulra salátát és hagymát teszünk, majd jöhet egymásra két szép sajtos húspogácsa, pár karika paradicsom, végül a zsemle teteje. Kicsit összenyomjuk, és egy percet se várjunk, azonnal vessük rá magunkat!

Édesség a burger után

Megkívántál valami édeset a hamburger után, de nincs otthon liszt? Unod a csokit? Itt az életmentő barackos-grízes szelet, ami ráadásul lisztmentes!

Nézd meg videón is a smashed burger receptjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában