Kemma.hu videó

2024.02.11. 06:55

Imádják a tatai ovisok a magyar bajnokot: dzsúdóedzés Salánki Evelinnel +fotók, videó

A sportot nem lehet elég korán kezdeni, és sosem lehet elszakadni tőle. 17 év aktív sportmúlttal a háta mögött Salánki Evelin cselgáncsozó a nemzetközi versenyek helyett a gyerekek edzését választotta, többek között egy tatai óvodában.

Goletz-DeáK Viktória

Izgatottan sorakoznak a csoportszobák ajtajai előtt az ovisok a tatai Juniorka Alapítványi Óvodában. Csütörtök délután van, mindjárt jön értük Evelin néni, a dzsúdó tanáruk. Még ki sem nyílik az ajtó a gyerekek már mennek is kifelé, irány a tornaterem, kezdődhet az edzés Salánki Evelin cselgáncsozóval. Miután mindenki kibújt a cipőjéből gondosan felsorakoznak a bordásfal elé. Az óra az egymás iránti tisztelettel, a meghajlással indul, ami a dzsúdónak fontos alapja. Az izgága gyerekek nehezen bírják kivárni a következő feladatot, de a sokszoros magyar bajnok szigorú és következetes, itt fegyelem van, ami bizony a picikre is ráfér.

Óvodai dzsúdó a Tatai Juniorkában salánki evelin sportszázad
Salánki Evelin tatai edzésének egy pillanata
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A bemelegítésen már feszegetik a gyerekek a határokat, a játék sem maradhat el a bukfenc és az ugrálás közben. Azonban Evelin senkinek sem hagyja, hogy kibújjon a feladat alól. Közben beütött térdet gyógyít, és civakodókat választ szét. Mint mondja: minden órán új kihívásokat tartogatnak számára a gyerekek. 

Japánul számolnak Salánki Evelinnel az ovisok

Közben az ovisok hangosan számolnak, japánul: ichi, ni, san, shi, go, roku, sichi, hachi, ku, ju. Ütemre végzik a feladatokat. Először az esést gyakorolják, az az egyik legfontosabb része a közelharcnak. Az esés ugyanis elkerülhetetlen és egyáltalán nem mindegy, hogy karral, vagy az arcunkkal tompítjuk a zuhanást. Utána jönnek a különböző küzdő játékok, amelyek felkészítik a gyerekeket a földharc küzdelemre. Végül jöhet a közelharc, ami láthatóan a gyerekek kedvence. Párokba rendeződve próbálják egymást a földre vinni. 

– Aki vállra fekteti a másikat az két pecsétet is kaphat a végén jutalmul – mondta a sokszoros bajnok cselgáncsozó, amire még nagyobb lelkesedéssel esnek egymásnak a gyerekek. Ahogy azt az egyik kisfiú talányosan megfogalmazta: itt nyugodtan megverheti az ovistársait és nem büntetik meg érte. 

Természetesen mindent csak fegyelmezetten, hiszen a dzsúdónak pont az a lényege, hogy megtanítsa a gyerekeknek a „verekedés” szabályait. Azonban az edző szerint nem csak azoknak az ovisoknak hasznos a cselgáncs, akik szeretnek verekedni, sőt! 

– Ha valaki félénk annak is nagyon sokat adhat, hiszen megtanulja, hogyan védheti meg magát, hogyan tud kiállni magáért. Ez pedig hatalmas önbizalmat ad neki. De például van olyan kisfiú, aki az elején a bordásfal közelébe sem mert menni, mert félt, hogy leesik. Most már bátran mászik végig ő is rajta, igaz csak az alsó fokokon. De nagyon büszke vagyok rá – mesélte Evelin, aki saját tapasztalatból tudja, hogy mennyit adhat ez a sport a gyerekeknek. 

Sokszoros magyar bajnokból lett katona és edző

Salánki Evelin életének ugyanis immár 17 éve része a küzdősport. Viszonylag későn, 12 évesen kezdte és azóta hatszor állhatott a magyar dobogó tetejére. Legutóbb a Zalaegerszegen megtartott Felnőtt Magyar bajnokságon 78 kilogrammos súlycsoportban indult és mindhárom mérkőzését ipponnal, vagyis egy 10 pontos dobással nyerte meg. De Európa-kupa győzelem, felnőtt Európa-bajnoki hetedik helyezés, U23-as Európa-bajnoki bronzérem is az eredményei között szerepel. A Katonai Világjátékokon pedig ezüstérmet szerzet, ugyanis belépett a Magyar Honvédségbe, aminek a sportszázadát erősítette. Álma az olimpiai kvalifikáció volt, azonban egy betegség miatt erről le kellett mondania. Evelin most már nem a versenyzésre szeretne koncentrálni. 

– Az egész életemet az edzések tették ki, szinte semmi másra nem koncentráltam. Ma már úgy gondolom, hogy vannak ennél fontosabb dolgok is. Szeretnénk majd egyszer családot, de addig is a gyerekek edzésére szeretnék koncentrálni. Délután több ovis csoporttal is foglalkozom, illetve járnak hozzám kisiskolások is. Mellette a tatai dandárnál is tartok edzéseket a katonatársaimnak – sorolta Evelin, aki azt szeretné, ha a nála tanuló gyerekek a sport szeretete miatt judóznának. 

– Azt szeretném, ha élveznék, és addig szeretném őket segíteni, támogatni, amíg nem gondolják úgy, hogy komolyabban, versenyszerűen szeretnék űzni a sportot. Illetve ha azt látom, hogy egy fiatalban több van, érdemes lenne akár komolyabban is foglalkozni a küzdősporttal, akkor elirányítom egy olyan edzésre, ahol ezt a fajta tudást megkaphatja – árulta el.

Salánki Evelin a vargesztes.hu-nak mesélt arról, hogy az Evidéki Judo Egyesület, amelyet alapítotott, is szépen halad. Annak idején a szomszédos Vértessomló iskolájában hirdette meg, és ma már mintegy negyvenen vannak, Várgesztesről is járnak ide, plusz ugye a már említett tatai, óvodai edzéseket is csinálja. .

− Már több kupán, regionális versenyen voltunk, és nagyon szépen szerepelnek a gyerekek, mindenhonnan érmekkel tértünk haza −  árulta el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában