Jubileum

2024.02.20. 18:03

Oroszlány, 1954: az év, amikor a bányászváros és lakóinak sorsa összeforrt

Ki autószerelőként, ki távhőszolgáltatóként, ki pedig fotósként találta meg helyét a bányászvárosban. Más és más sorsok, abban viszont megegyeznek, hogy a minden lett számukra Oroszlány.

Wágner Zsanett

– Büszke vagyok a városra – többen ezt a választ adták a kérdésre, mit jelent nekik Oroszlány. Mivel az idén ünnepli várossá nyilvánításának évfordulóját a város, ezért a vele egyidős lakók vallottak kötődésükről a helyi televízió stábjának.

oroszlány
Oroszlány jeles jubileumot ünnepel 2024-ben
Forrás:  24 Óra

Bíró Józsefnek gyermekként hatalmas élményt jelentett figyelni az épülő Víztornyot.  Feleségével a falusi kultúrotthonban találkozott, egész munkásságát az Oroszlányi Szénbányáknál töltötte autószerelőként. Végül egészséget és boldogságot kívánt mindenkinek.

Gálával köszöntötték a várost

Mivel a felsorolt interjúalanyok is hetvenévesek, tehát egyidősek a várossal, nagy megtiszteltetésben részesültek és mindenki személyre szóló meghívót kapott a februári gálára. Természetesen egyikőjük sem beszélt nosztalgia nélkül. Nem túlzó azt álltani, hogy a szórakozóhelyek hiányát fogalmazták meg különbségként, ami az akkori és a mostani Oroszlány között nagyon szembetűnő. Bár, tették hozzá, a fiatalok már akkor is jórészt Tatára és Tatabányára jártak mulatozni.

Oroszlány felett is elröppent a 70 év

Szintúgy Nemeséri József, aki egész életét Oroszlányban töltötte, a katonaság kivételével. A távhőszolgáltató munkatársa igazi lokálpatrióta: gyakorlatilag az építkezésekkel együtt nőtt fel, számára a bányászváros a minden.

– Emlékszem, a házunk végében kukoricaföldek voltak. Most bármerre nézek, a szemem előtt lett azzá, ami ma  – mondta  József, akinek olyan neves tanárai voltak, mint Szijj Irma, Farkasvölgyi Ákos, Nagy Sándor, vagy éppen Haraszti Lajos.

Májusban lesz 70 éves. A városból 15 ezer embert ismer, ebből 10 ezerrel tegeződik. Újságkézbesítőként is dolgozott, majd a tatabányai Ofotértben volt laboros. Húszévesen került a bányászvárosba, az Irinyi Jánus út 5-ös szám alatti légópincében kezdett el fotósként tevékenykedni. Ma már a Népek barátsága úton dolgozik. Egész életében a fotózás volt a nagy szerelme, naponta több százat is készített. Szilágyi Lászlóról van szó, akinek ősszel lesz 50 éves az iparengedélye, úgyhogy 2024 neki hármas évfordulót jelent.

Závory-emlékkiállítás nyílik

A héten a Mi vagyunk Oroszlány 70’ című programsorban a Csevegj velem! könyvtári sorozat csütörtöki vendége lesz Árva-File Balázs, az MVM-OSE Lions kosárlabdacsapatának játékosa. Később Kucsera András grafikus, festőművész mesterének, Závory Zoltánnak az emlékkiállítása zárja a napot. Legközelebb március 20-án folytatódik az ünnepi sorozat Oroszlányban, koncertet ad Herczku Ági és a Banda. Másnap Závory festőművész hagyatékából állandó kiállítás nyílik és emlékszoba átadó is lesz. Március 22-én Silhouette-gála zárja a hetet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában