Emléknap

2024.02.26. 17:22

A kommunizmus nyomai: bemutatták A szabadság olimpikonját

Egy különleges oroszlányi ember, az irtózatos erejű és kitartású Hanzlik János élete pergett le dokumentumfilmen vasárnap a Bányász klubban. Forgács József filmjét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott programon vetítették.

Wágner Zsanett

Forgács József beszélgetett Hanzlik Jánossal, a híres oroszlányi medvebirkózó fiával

Forrás: Beküldött

Fotó: Bányász Klub /Facebook

Telt házas érdeklődés volt a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett program. Az emlékezést Takács Károly, az Oroszlányi Bányász Klub Alapítvány kuratóriumának elnöke és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő beszéde nyitott meg.

Bemutatták Forgács József legújabb dokumentumfilmjét a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott programon
A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott programon Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is beszélt

– A kommunizmus bűneit tagadók egyben közös jövőnkre is nemet mondanak – mondta Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő a Bányász klub vasárnapi programján. Szerinte semmi sem pusztítja jobban az emberi lelket az igazság hiányánál. A hazugság légkörében nem lehet különbséget tenni a lényeges és a lényegtelen között. 

Világnapja van ma már szinte mindennek, de a kommunizmus idején meghurcoltakról és az elpusztítottak millióiról nem emlékezik meg a világ. Mi magyarok igen. Számon tartjuk hőseinket, büszkék is vagyunk rájuk és meggyászoljuk áldozatainkat

 – emelte ki beszédében az országgyűlési képviselő és azt is, hogy a kommunizmus a földkerekség egyik legembertelenebb rendszere volt.

Ezután vetítették Forgács József dokumentumfilmjét, A szabadság olimpikonját. A premieren két főszereplője, Hanzlik János és Mária is megtisztelte jelenlétével az estet. Édesapjuk emléke előtt tisztelegtek, mikor meséltek a filmben gyerekkorról, a szülők történetéről és a kommunista rendszer elvárásairól. Mint mondták, édesapjuk, Hanzlik János egyetlen álmot kergetett: szép virágzó gazdaságot szeretett volna, anélkül, hogy belépett volna a Termelőszövetkezetbe (Tsz).

Kommunizmus és Oroszlány egyik legendája

A szabadság olimpikonja című film egyik kulcsjelenete a medvebirkózás, ami a tatabányai Pozsgay Gyula grafikai jelentei és kiváló illusztrációi nélkül nem jöhetett volna létre. Legendás ember és legendás történet elevenedik meg: vándorcirkusz érkezett Oroszlányba. Felröppent a hír, hogy Hanzlik birkózni fog a medvével. Láncon és szájkosárban jött a táncterembe a négylábú jószág, akit János a hóna alatt megfogott és egymás után többször a földre dobott. Ezután a cirkuszos 600 pengőben (egy tehén árában) fogadott Jánossal, hogy másnap délelőtt megismétli a produkciót, végül hajnalban megijedt és kereket oldott. Azóta híre ment a történetnek. 

Miként annak is, hogy János visszahívták a katonaságba, két héttel fia születése után. Akkor megígérte első szülöttjének, hogy testvére születésnapjára tűzön-vízen át, de hazajön. Vesztére, bombatölcsérbe zuhant, majd halálhírét vitték a családnak. Elteltek napok, hetek és hónapok. 1945-ben Környe felől közeledett. Mint kiderült, János több hónapot töltött hadifogságban, ahonnan megszökött és három hónap bolyongás után Kolozsvárott vonatra szállt. Ezalatt gyökereken élt, 95 kilogrammról 43-ra fogyott. Családja alig ismerte fel, de a viszontlátás öröme hamar átsegítette őt a nehéz időkön.

Végül Forgács József, a film készítője beszélgetett a 80. évében járó mesteredzővel, nemzetközi bíró sportolóval, Hanzlik Jánossal. A szerző korábbi filmje, A piros ruhás lány főszereplője volt János testvére, Marika. Elhangzott, hogy mindkét film megtekinthető majd március 22-én, a szomszédos Környén. Az oroszlányi Hanzlik család történetéről könyv is készült, amit ajándékba kapott Forgács József a rendezvény zárásaként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában