Javaslatok

2024.02.29. 15:30

Jubileumi év: kétszer adnak át kitüntetéseket

Az idén két alkalommal adnak át városi kitüntetéseket Oroszlányban. A jubileumi év miatt és az önkormányzati rendelet szerint ketten kaphatnak Oroszlányért aranygyűrűt, öten vehetnek át díszoklevelet és egyszer adnak át díszpolgári címet.

Wágner Zsanett

A humán bizottsága bírálja el a javaslatokat. A képviselők elnöke, Székely Antal nyilatkozott az ügyben. Először a várossá nyilvánítás ünnepségén, ezt követően pedig augusztus 20-án lesz erre alkalom a jubileumi év miatt.

Az idén két alkalommal adnak át városi kitüntetéseket Oroszlányban. A jubileumi év miatt és az önkormányzati rendelet szerint ketten kaphatnak Oroszlányért aranygyűrűt, öten vehetnek át díszoklevelet és egyszer adnak át díszpolgári címet.
Ahogy a korábbi években, úgy a jubileumi évben is átadják a díszoklevelet, a vésett gyűrűt és a díszpolgári címet. Fotónkon a 2023-as kitüntettek
Fotó: Wágner Zsanett / Forrás:  24 Óra

Javasolható bárki, aki példaértékűen él és munkálkodik Oroszlányban. Civil szervezet, egyesület vagy politikai párt javasolhat.

– A városi honlapon tájékozódhat mindenki a díjról és a korábbi évek díjazottjairól. Ám ez nem jelenti azt, hogy az idén nem lehet jelölni a korábbi évek kitüntetettjei közül – nyilatkozta Székely Antal a helyi televíziónak. Elmondta azt is, hogy március 1-ig fogadja az önkormányzat a jelöléseket, majd március 20-án adják át a kitüntetéseket.

Összesen 19 díszpolgári cím, 47 aranygyűrű és 158 kitüntető díszoklevél jelzi, hogy az elmúlt évtizedekben sokan és sokat tettek a településért. Oroszlányban hagyomány, hogy ünnepi testületi üléssel kezdődik az államalapítás oroszlányi ünnepe. A város képviselő testülete 30 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy kitünteti azokat, akik hozzájárulnak a bányászváros dinamikusan és töretlenül fejlődéséhez.

A jubileumi év előtt

Tavaly díszpolgári címet kapott Szabó István Lajosné a szlovák hagyományok ápolásáért, aki ezáltal háromszoros díszpolgár lett. Úgy tudjuk, vármegyénkben rajta kívül nincs több. Aranygyűrűt vett át Milán Zoltánné karnagy, valamint több kitüntető díszoklevelet is átadtak. Díszoklevél járt Reiner Nussbaumnak, az Oroszlány és Plochingen közötti testvérvárosi kapcsolat kiépítésében vállalt munkájáért. Továbbá Gurszky Gézánénak, aki a városban hosszú évtizedek óta kiváló nevelői és szakmai munkát végez. Járt a taps legutóbb Marusinszkyné Beck Ingridnek is, aki több mint egy évtizede elkötelezett a kosárlabda fejlesztésében, végül, de nem utolsósorban Mike Istvánnak, a bányászati múzeum vezetőjének az elmúlt évek nagy léptékű fejlesztésében végzett lelkiismeretes munkájáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában