Jegyzet

2024.02.27. 21:00

Jég és medve

A ragadozók rendjébe, ezen belül a medvefélék családjába tartozó, az Északi-sarkvidéken élő emlős állat, a jegesmedve rendjének egyik legnagyobb állata. Ha úgy gondolja, óránkénti negyven kilométeres sebességgel is tud futni.

Fenyvesi Károly

A fiúk súlya elérheti a négyszázötven kilót is. Természetes ellensége gyakorlatilag nincs. Alkalmanként, fiataljai védelmében, egy-egy hatalmas agyarú rozmár száll vele csatába. Enyhén szólva is csak alig változó sikerrel. A fővárosi állatkertünkben a több mint száz évvel ezelőtt kialakított Kisszikla oldaláról már több tucat jegesmedve egyed nézett vissza a rájuk kíváncsi látogatókra. Hogy jönnek ide ezek, az életük döntő részét a sarkvidék befagyott vizein, a lassan sodródó jégtáblán töltő állatok a mostani kedden?

Ma van a nemzetközi jegesmedve nap. Nemzetközinek ismeri el a szakzsargon azokat az évente ismétlődő, számos országra kiterjedő akciókat, figyelem-felhívásokat, amelyek változatos rendezvényekkel, alkalmanként konferenciákkal is, aktuális témákhoz kapcsolódnak. Túl soknak tűnik az úgynevezett fontos napok sora a világhálón. A mait a jegesmedvék életterének védelme és a faj kihalástól való megóvása céljából jelölték meg az ötletgazdák. És itt jön a nagy ugrás. Fel szeretnék hívni a figyelmet a globális felmelegedés következményeire, az élővilágra és a környezetre gyakorolt hatásaira. Ilyen alapgondolattal még nagyon sok hely van, lenne a világhálón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában