Kemma.hu podcast

2024.02.25. 10:39

Izgalmas beszélgetés egy nyelv nélküli regényről - PODCAST

„Vanda meghalt – életem fénye kialudt.” és Útitárs a száműzetésben címmel is rá lehet bukkanni Molnár Ferenc utolsó éveiben készült kötetére. Reichert Gábor irodalomtörténész, az Új Forrás munkatársa, az ELTE BTK oktatója nemrégiben publikált egy cikket Egy nyelv nélküli regény? címmel, amely erről az írásról szól.

Kemma.hu

Megannyi titok, érdekesség lengi körül Molnár Ferenc utolsó regényét. Különlegessége, hogy tavaly került haza egyik kéziratváltozata. Molnár Ferenc Budapesten született 1878-ban, és New Yorban halt meg 1952-ben. A kiváló író, újságíró, haditudósító ismert alkotóként költözött ki, műveit világszerte előadták. 

1939-ben feleségével, Darvas Lilivel Franciaországba, Svájcba, majd New Yorkba menekült, ahová később az író titkárnője, Bartha Vanda is követte. 
A New York-i Plaza Hotelben Molnár Ferenc egy hetedik emeleti apartmanban, Bartha Vanda pedig egy szerényebb szobában a tizenötödiken élt. Tőlük néhány utcányira lakott Darvas Lili, aki ekkoriban szép sikereket ért el a Broadway-n. Az amerikai magyar emigránsok pletykái egy idő után a különös hármasról szóltak, akik sokszor jelentek meg hárman egy-egy eseményen. 

1947-ben holtan találták szobájában Bartha Vandát, Molnár Ferenc nem sokkal halála után kezdte írni a kötetet. Magyarul készített feljegyzéseket, majd németül olvasta ezeket fel Barrows Mussey-nak, aki angolul vette papírra. Hagyományos értelemben így magyarul nem készült kézirata, hanem ennek az angol írásnak a magyar fordítása. Különlegességekről, titkokról is beszélt Reichert Gábor az izgalmas beszélgetés alatt.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában