Útfelújítás

2024.02.21. 19:55

Útfelújítás várható idén ezeken a vármegyei útszakaszokon

Idén is forgalomkorlátozással kell számolni vármegyénk egyes útszakaszain. Megéri az útfelújítás miatti várakozás, hiszen a jövőben kiváló burkolatú utakon közlekedhetünk majd.

Walczer Patrik

A tavalyi évben szűkebb hazánkban az előzetes ütemezés szerint készültek el a projektek – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjétől. Az idei évben több útszakaszon is találkozhatunk majd munkagépekkel, több helyszínen lesz nagyfelületű útfelújítás, burkolatjavítás.

Idén is forgalomkorlátozással kell számolni vármegyénk egyes útszakaszain. Megéri az útfelújítás miatti várakozás, hiszen a jövőben kiváló burkolatú utakon közlekedhetünk majd.
Süttő - Bikolpuszta között is zajlott útfelújítás
Fotó: W. P. / Forrás:  24 Óra

A társaság tavaly a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében összesen 5,738 kilométer hosszúságú szakaszt újított fel bruttó mintegy 1,2 milliárd forint értékben. A 11126-os számú kesztölci bekötőút mintegy 2 kilométeres szakaszán 2707 tonna volt a beépített aszfalt mennyisége. Az 1128-as számú út tatai belterületi szakaszán a 16-os kilométerszelvényben 610 méter hosszú szakaszon is volt burkolatjavítás. Bokod belterületén a 8154-es összekötő úton a 0+765 és 1+480 kilométerszelvények közötti szakasz újult meg, míg a 81134 jelű bekötőútnál a csatlakozástól számítva 930 méter hosszú szakaszon is megtörtént az aszfaltozás. Kömlőd kül- és belterületén a 8135 jelű összekötő úton a 13+200 és14+700 kilométerszelvények között is elvégezték a felújítást.

Az említett projektek során a meglévő burkolat marása, profilozása után két réteg aszfalt ráépítéssel újult meg a meglévő útpálya. A szakemberek stabilizált és burkolt padkákat alakítottak ki, a csatlakozó szegélyek, járdák is megújultak és új buszperonok is épültek. Az aszfaltozás mellett kitisztították és profilozták a meglévő árkokat, új átereszek, új burkolt árokszakaszok, valamint zárt csapadékcsatornák épültek a szükséges helyeken. Megújultak a hidak, valamint új forgalomtechnikai elemeket helyeztek ki az érintett szakaszokon.

Tavasszal kezdődnek az idei felújítások

Bár a téli hónapokban a hőmérséklet és egyéb okok miatt nem lehet nagyobb volumenű, csak kisebb lokális útfelújításokat elvégezni, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. már tervezi az idei nagyobb projekteket. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint 2024-ben is folytatják a Magyar Falu Program keretében a saját kivitelezésű nagy felületű javítást a 1124 Őrisáp - Bajót összekötő út kereszteződéstől számítva 1610 méter hosszú szakaszon. Felújítják a 11131 nagysápi bekötő út 1286 méter hosszú, illetve a 82117 Csatka bekötő út 3250 méter hosszú szakaszát is. A burkolatjavítás során várhatóan 6881 tonna melegaszfaltot fognak beépíteni az úttestbe. A munkálatok várhatóan tavasszal megkezdődnek és a nyár közepéig szakaszosan folytatódnak.

A Magyar Falu Programban is volt útfelújítás

A hazai finanszírozású Magyar Falu Program keretében saját kivitelezésű nagy felületű javítást két helyszínen, a 1127 jelű Süttő-Vértestolna összekötő út 3912 méter hosszú szakaszán, és a 8155 jelű Kecskéd-Oroszlány összekötő út 1947 méter hosszú szakaszán összesen több mint 6500 tonna aszfalt beépítésével végezte el a társaság. A szükséges mértékű burkolatfelmarás, majd kiegyenlítő, illetve kopóréteg építés, aszfaltozás mellett a munkavégzéshez kapcsolódóan a padkák is megújultak. Pécsi Norbert Sándor hozzátette: a burkolatjavítás mellett a padkák, illetve lehetőség szerint a vízelvezető rendszerek, forgalomtechnikai eszközök jó állapotba helyezése is megtörténik és új burkolatjeleket is festenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában