Kemma.hu podcast

2024.02.25. 15:26

Ilyen volt az első ötéves terv Tatabányán - PODCAST

Az első ötéves tervről beszélgetett a Képes Történelem harmincnyolcadik részében Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella.

Kemma.hu

Óvárosban öt új társasház épült 1949 végén. Nem messze tőle kertészet is épült. Újvárosban több szovjet mintájú emeletes házat építettek. Beszélt Dallos István a városközpont terveiről, s a megvalósulás folyamatáról.

Kiemelt olyan „nevezetes” helyeket, mint az Akácfa büfé, dohánybolt, vagy a Bicska kocsma. Beszédes neveket kaptak a szórakozóhelyek: akácfa ölelte körbe a büfét, és a kocsmában gyakran előkerültek a bicskák. Fiatalokat nem is láttak arrafelé szívesen. Újváros építéséről is hozott képeket, ahol jól látszik: nőket is foglalkoztattak az építőiparban.

Dallos István szólt a korábbi szokásrendszerről is, amelyek meghatározták a középületeket. Akkoriban mindenhol lehetett cigarettázni, s köpőcsészéket helyeztek el minden épületben, így az egészségügyben is. Táblák hirdették később, mikor már eltűntek a köpőcsészék, hogy „Tilos a köpködés!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában