Árvízvédelem

2024.02.24. 15:00

Új gátrendszer óvja meg a várost az áradó Dunától

Akár gond nélkül is levonulhat a jövőben az ár, grandiózus beruházás kezdődött a Duna-parti városban. A tervek szerint két ütemben valósul meg az új gátrendszer kivitelezése.

Kemma.hu

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) megkezdte az Esztergomot védő új gátrendszer első ütemének megvalósítását, mely keretében másfél kilométernyi árvízvédelmi rendszer épül ki a Prímás-szigeten – írja az MTI az OVF tájékoztatása alapján.

Akár gond nélkül is levonulhat a jövőben az ár, grandiózus beruházás kezdődött a Duna-parti városban. A tervek szerint két ütemben valósul meg az új gátrendszer kivitelezése.
1,1 hektár erdőt fognak telepíteni a gátrendszer építése miatti fakivágások kompenzációjaként.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Siklósi Gabriella szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy a Nagy Duna sétány mentén parapetfal és mobil árvízvédelmi fal, míg a természetközelibb területeken szerkezetes árvízvédelmi töltés fogja védeni a várost a Dunán levonuló árhullámoktól.

Pótolják a gátrendszer miatt kivágott fákat

Az első ütem – ami a Mária Valéria híd és a Prímás-szigeti rámpa közötti szakaszt érinti – kivitelezési feladataira a kormány határozatában 13,8 milliárd forintot irányzott elő. Ugyan a beruházás miatt fakivágások is zajlanak az érintett területen, ennek kompenzációjára később 1,1 hektáron új erdőt fognak telepíteni, 11 hektáron élőhelyfelújítást végeznek majd el és 3 hektáron igyekeznek visszaszorítani az invazív növényeket.

Gátrendszer
Az MTI felidézte, hogy utoljára az 1960-as években fejlesztették az egyébként évtizedekkel korábban, az 1910-es években létesült esztergomi árvízvédelmi építményeket, azóta többször fordultak elő egyre magasabb szinten levonuló árhullámok. Siklósi Gabriella közölte: a jelenlegi védvonal már nem felel meg a mértékadó árvizek biztonságos levezetéséhez szükséges magassági előírásnak, ráadásul az eredeti nyomvonalon már nincs lehetőség további töltésfejlesztésre.

Az MTI szerint az OVF 2023 szeptemberében megkötötte a szerződést az árvízvédelmi rendszer fejlesztésének II. ütemének tervezésére is, az új védvonalat ugyanis be szeretnék kötni a meglévő árvízvédelmi töltésbe és cél Prímási palota, valamint az Erzsébet park védelme. A készülő tervek szerint az árvízvédelem szempontjából kifejezetten fontos védvonal Prímás-szigeti Duna-ág keresztezésénél egy beeresztő műtárgy és egy árvízkapu létesül. A II. ütemben szerepel a Prímási palota szivárgó rendszerének kialakítása és több városfejlesztési elem is. A gátrendszer munkálatai Esztergom önkormányzata és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi együttműködése alapján valósulnak meg, az OVF vezetésével.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában