Kemma.hu videó

2024.02.16. 17:25

Fegyver helyett futócipővel "harcoltak" a békéért a tatai katonák +fotók, videó

Idén is csatlakoztak a nemzetközi eseményhez a tatai katonák. Fegyver helyett ezúttal is a békéért futottak péntek reggel a Cseke-tó körül.

Goletz-DeáK Viktória

A békéért futó csapatot erősítették a tatai laktanyában állomásozó olasz katonák is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Több száz katona gyülekezett pénteken kora reggel a Cseke-tónál, a horgásztanya mögött. Ezúttal azonban egyenruha helyett futócipőt és melegítőt húztak, hogy most fegyverek és tankok helyett futással szolgálják a békét. A katonák ezúttal is fegyelmezetten, csendben, katonás rendben álltak neki a feladatnak. 

Jótékonysági katonafutás a Cseke-tó partján
Az igazi fegyver ezúttal a futócipő volt
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

Az elöljáró fogadása, majd a rövid, lényegre törő eligazítás után indulhatott a bemelegítés, amit a hatszoros magyar dzsúdó bajnok katona, Salánki Evelin tartott. Majd a több száz honvéd a csapatzászlót követve futotta kétszer körbe a Cseke-tavat. 

Az MH. Klapka György 1. Páncélosdandár katonáihoz a tatai Bláthy Ottó technikum kadét hallgatói is csatlakoztak. Orsós-Bogdán Lívia, a diákok testneveléstanára a Kemma.hu-nak elárulta, hogy a kadétok rendszeresen részt vesznek a tatai laktanya eseményein, így egyértelmű volt, hogy a békefutáshoz is csatlakoznak. Információink szerint a csapatot erősítették a tatai laktanyában állomásozó olasz katonák is, akik szintén futócipőt húztak, hogy részt vegyenek a nemzetközi eseményen. 

Fegyver nélküli összefogás

1948. február 18-án alakult meg a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM), és 2006 óta a CISM tagországainak katonái, honvédségi dolgozói, és a honvédelmi sportegyesületeinek tagjai közös futással ünneplik meg az évfordulót, az eseményhez a Magyar Honvédség 2015-ben csatlakozott. A Klapka György 1. Páncélosdandárnál is minden évben részt vesz a nemzetközi akcióban. 

Mint arról korábban beszámoltunk: tavaly a Kastélyéren mintegy 450 fő vett részt a futáson. A csapat magja, több mint 300 fő a tatai dandár katonáiból tevődött össze. De érkeztek futók a dandár két kadétiskolájából, illetve több tatai középiskola, és hivatásos tűzoltó is csatlakozott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában