Madárinfluenza

2024.02.07. 13:20

Észak-Komáromban is felütötte fejét a madárinfluenza

Kerülendőek a vadmarak – főleg a elvonuló vízimadár fajok – előfordulási helyei (pl. vízpartok, kavicsbányatavak, halastavak stb.), minimalizálván annak veszélyét, hogy a madárinfluenza bekerüljön a háztáji állatok tenyésztési területére – figyelmeztetett a komáromi önkormányzat.

Kemma.hu

Az Új Szó beszámolója szerint a Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet (RVPS) február 2–án egy újabb, madárinfluenza vírus által elpusztult hattyútetem megtalálásáról informálta a komáromi Városi Hivatalt. Az egyed a csallóközaranyosi kanálisnál múlt ki.

A január 26-án kiadott, majd február 2-án egy kiegészítéssel bővített határozat értelmében a hatóság a következő települések, ill. az ahhoz tartozó településrészek területét monitorozza: Csallóközaranyos, Ekel, Nagykeszi, Keszegfalva, Megyercs, Vágfüzes és Komárom.

A baromfikat és bármilyen egyéb madarakat tartó tulajdonosoknak február 7-ig kell leadniuk az egyedek összeírását az RVPS-nek. Fontos, hogy az egyedek semmilyen módon ne kerüljenek kapcsolatba a vadmadarakkal és a szabadon élő állatokkal. 

Az elmúlt időszakban vármegyénkben is felütötte már a fejét a madárinfluenza. Korábban Mocsán állapítottak meg magas patogenitású madárinfluenza kitörést, amellyel kapcsolatban intézkedéseket is bevezetett a  Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály (Hatóság). Azonban ezeket  január 31-én feloldották, a megfigyelési/felügyeleti körzetet pedig megszüntették. Múlt hétvégén pedig éppen a madárinfluenza miatt maradt el Szőnyben a Galamb és díszbaromfi-kiállítás.

Így áll most vármegyénkben a madárinfluenza-helyzet
Forrás: airterkep.nebih.gov.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában