Elképzelés

2024.02.23. 17:25

Kiváló építészeti megoldások a Hatostelep és Megyeháza újragondolására

Hatostelep felzárkóztatása építészeti megoldásokkal, és a Megyeháza újjáélesztése. Különleges építészeti megoldásokkal érkeztek Tatabánya polgármesteri hivatalába a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói.

Kemma.hu

Tatabánya már több mint egy éve kötött együttműködést a Budapesti Műszaki Egyetemmel. Ezúttal a 2023. évi Művészeti és Tudományos Diákköri Konferencia keretében tatabányai helyszínekre készített építészeti terveket mutatták be a hallgatók. 

A házigazdák köszöntése után az egyetem részéről Nagy Márton és Dankó Zsófia villantotta fel azokat az alapvető információkat, amelyek mentén elindultak a hallgatók. A szociális műhely a Hatostelepre fókuszált. Arra, hogy az itt tapasztalható szociális helyzet milyen építészei megoldásokat kíván, vagy melyek azok, amely a világ hasonló pontján, a szegénységben élők számára megoldást nyújtott. 

Építészeti eszközökkel valósítják meg a helyiek igényeit

Elhangzott: a szociális építészettel nem sokan foglalkoznak. Azok a hallgatók, akik ezt a témát választották sok időt töltöttek a helyszínen, Tatabánya peremterületén. Kíváncsiak voltak az itt élők és dolgozó szociális munkások véleményére. Nagy szerepet vállal e területen a Máltai Szeretetszolgálat, akiknek a Jelenlét Programját is kiemelték. Mindezeket figyelembe véve jutottak el különböző következtetésekig, innovatív megoldások, pozitív példák felvonultatásával. 

Nagy lehetőség a fiatalok számára
Varga Tamás DLA egyetemi docens kérdésünkre elmondta: az egyetem és a város között köttetett megállapodás lényege, hogy az elavult, nem, vagy alul hasznosított területek újragondolására nyújtsanak ötleteket. 
- Számunkra ez óriási lehetőség, hiszen a fiatalok aktivitása, lendülete, a mai korhoz közel álló szemlélete alkalmas a leginkább, hogy ezeket a lehetőségeket felkutassák.
Az első félévben a Tulipános Házban Felsőgalla, és Bánhidai erőmű tó köré tervezett projekteket mutatták be. Később az Agorában a közösen meghatározott tervezési helyszín már Újváros volt, ennek a lehetőségeit és továbbfejlesztési lehetőségeit kutatták fel, kiemelve a fiatalok lakhatásának megoldását, helybentartására. 

A fiatalok alapos kutatásba kezdtek, Hatostelep épületeit, az itt élők igényeit is figyelembe véve sok párhozamot találtak az elő előadók a föld elmaradottabb vidékein alkalmazott módszerekkel. A külföldi példák alapján megállapították, hogy a probléma megoldásában az emberközpontúság, a fenntarthatóság, a gazdaságosság, az innováció, és a rugalmasság a legfontosabb. Több példát is hoztak: egy kiállítás pavilonja miként vált iskolává Kenyában, vagy félig kész épületeket hogyan tudnak „belakni” azok, akiknek az anyagi lehetőségei nem engedik meg, hogy kulcsrakész állapotú ingatlanba lépjenek. 

Mások közösségi ház és sportpálya építését kezdeményezték. Meg is tervezték az impozánst építményt, amelynek zárt és nyílt része is lenne – több funkcióval. Például „gyerekszoba”. Ebben a városrészben ugyanis nincs bölcsőde, így a legkisebbek és szüleik számára lenne ez optimális közösségi tér. 

Nagyon izgalmas megoldások születtek a Forgatag címmel bíró és a Megyeháza tér hasznosítását szolgáló pályázaton is. Mászókák, különböző izgalmas technikai mellett a zöld megoldásokat is előtérbe helyezték a fiatalok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában