Kemma.hu podcast

2024.02.04. 20:53

Tatabánya elfeledett múltja: a városrész, amit rabok építettek (PODCAST)

Az ötvenes évek végén a tervek alapján a korábbi 2 millió tonna hazai széntermelés helyett 3,7 milliót irányoztak elő. A grandiózus tervek megvalósításához azonban nagyon sok emberre volt szükség. Miként oldották ezt meg – erről beszélt a Képes történelem harmincötödik részében Dallos István helytörténész, fotóművész.

Sugár Gabi

Internáló és rabtáborokat hoztak létre, telepítettek Tatabánya területére. Előbbi Alsó- és Felsőgallán is működött, Újváros építésében vettek részt az emberek. Az egykori Oázis Strand egyik öltözője volt az egyik barakk.  Azok kerültek ide, akiket kulákoknak minősítettek, nem teljesítették a beszolgáltatásokat, vagy egyéb adósságaik voltak. A KÖMI, azaz Közérdekű Munkák Intézete foglalkozott ezzel. 

Több fotót is hozott Dallos István, amelyek a régi rabtáborok egy-egy épületét, vagy épületrészét mutatják. A rabtáborokba kerültek nagy része tárgyaláson sem vett részt, úgy ítélték el. Hat hónapot kaphattak, és ezt ötször lehetett meghosszabbítani. Azok is ide kerültek, akik a kötelező katonaság során nem kívántak fegyvert fogni. A rabtáborok föld alatti járatainál voltak összekapcsolódások is. 

A képeken látható a síkvölgyi rabtábor, Újváros építése az 1950-es évek elején háttérben az internáló tábor egyik barakkjával, a kép arról, hogy 1954-ben egy szovjet küldöttség érezett a síkvölgyi rabtáborba. A XIV-es aknai emléktábla és emlékhely is látható egy-egy képen.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában