Kemma.hu videó

2024.02.24. 20:00

Élet az szívátültetés után: három éve él új szívvel a tatai kislány +videó

Folyamatos készenlét, aggodalom, tervezés a kis Bogi családjának élete. A szívátültetés után szigorú szabályok szerint kell élnie a 6 éves kislánynak.

Goletz-DeáK Viktória

A legtöbb szülő különböző vitaminokkal próbálja csemetéik immunrendszerét erősíteni. A hatéves tatai Boginak azonban pont azért kell maroknyi gyógyszert szednie, hogy gyengítsék az immunrendszerét. Még gyümölcsöt is ritkán kaphat csak, nehogy túl sok vitamint egyen. Ugyanis Bogi élete múlhat ezen. Ha erős az immunrendszere, akkor tönkre mehet a szíve. Az a szív, ami lassan három éve dobog a kis mellkasában. Bogi ugyanis fél szívvel született, szívátültetés mentette meg az életét. Azóta örök tervezés, és folyamatos készenlét az életük. 

Bogi fél szívvel született, szívátültetés mentette meg az életét
Boginak a szívátültetés miatt naponta tucatnyi gyógyszert kell szednie
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: 24 Óra

– Sokat ingázunk Tata és Budapest között, ugyanis szívátültetettként minden vizsgálatot csak ott végeznek el neki. Évente van egy nagy vizsgálat, ahol MR-t is készítenek. Három havonta pedig kontrollra kell mennie, ahol vérvétel, EKG, és ultrahang vár rá. Ilyenkor megnézik, hogy mennyi a gyógyszer szint a szervezetében, befolyásolta-e valami. Például nem ehet citrusféléket, mert az nagyon gyengíti a gyógyszer hatását. Immunerősítő, vitaminok tilosak, hogy a szervezete nehogy kilökje a szívét – magyarázta Judit, az újszíves Bogi édesanyja. 

Bár a kislány óvodás, nagyon keveset van közösségben. Ha például valamilyen járvány van, Bogi otthon marad, hogy ne kapja el a kórt. De sajnos így is sokszor lebetegszik, ilyenkor pedig nem kaphatja azokat a szokványos, gyerekeknek ajánlott gyógyszereket, amit mások szednek.

A szívátültetés miatt szigorú szabályokat kell betartania 

– Többek között semmilyen gyógynövényes szert nem szedhet, mert szintén hatással lehet a gyógyszereire. Ezért megpróbáljuk megelőzni a bajt. Minden ajánlott megelőző oltást beadatunk neki és nekünk is, hogy se mi, se a testvérei ne hozzák haza a kórt. Most például mindenki megkapta az influenza oltást, amit bár az orvos ingyen ad be, a vakcina ára már fejenként ötezer forintba került – vette át a szót János, a kislány édesapja, aki jelenleg az egyetlen kereső a családban. Az egyik helyi gyárban dolgozik. Judit nem tud állandó munkát vállalni, alkalmanként jár takarítani, amiben az elmúlt évek alatt hatalmas rutint szerzett. Az édesanyának ugyanis otthon is naponta kell takarítania, fertőtlenítenie mindent. Enni sem szabad mindent a kislánynak, ezért az oviba is otthonról viszik neki az ennivalót. A friss eper például tiltólistás, mert az érintkezett földdel. De pékárúból is csak csomagoltat vesznek, amit biztos, hogy mások nem fogdostak össze. A kedvence a spenót, és a rakott karfiol, de utóbbiból is csak módjával kaphat. Azért a család megpróbál minél finomabb és változatosabb ételeket rakni az asztalra. A nagymama eperlekvárja például igazi csemegének számít. 

Bogi fél szívvel született, szívátültetés mentette meg az életét
Bogi sokat volt kórházban, de a kedvenc játéka mégis, ha húgával, Borival orvosost játszhat 
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: 24 Óra

Azonban hamarosan újabb kihívás vár Bogira és így az egész családra. A kislány ugyanis szeptemberben iskolába megy, már így is kapott egy év halasztást. De ez is rengeteg kérdést, problémát vet fel. Melyik iskola felelne meg neki, ahol a speciális igényeit is figyelembe veszik? Bogi ugyanis keveset volt még közösségben, nem nagyon tud sokáig figyelni egy dologra. Illetve fontos lenne, hogy minél kisebb létszámú osztályba kerüljön, ahol csökken a fertőzésveszély is. Jelenleg egy helyi alapítványi iskolán gondolkodnak, ahol Bogi már volt is felvételizni. Azonban ez újabb kiadást jelent majd a családnak. Judit egyelőre csak annyit tud, hogy nincs "B" terv. Szeptembertől iskola. De addig is sok vizsgálat és talán egy kis rövid nyaralás is vár a kislányra. 

Mint arról korábban beszámoltunk: Bogi jobbkamra-hiánnyal született, még nem volt 4 éves, amikor már túl volt 4 műtéten és 5 katéteres beavatkozáson, hogy „átdrótozzák” a szívét. Vagyis, hogy az erek bonyolult hálózata átvegye a hiányzó rész működését. Állapota azonban sokáig nem javult. A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetnél a tatai kislány azonnal a transzplantációs lista elejére került. Szülei pedig vártak a csodára. Sokáig úgy volt, hogy ha tovább romlik gyermekük állapota, Bogi műszívre kerül addig, amíg nem találnak számára új szívet. Erre azonban végül nem került sor, 2021 húsvét hétfőjén ugyanis azt a hírt kapták a szülők: találtak szívet Boginak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában