Gasztronómia

2024.02.21. 17:52

Csillag a zsebben, csúcsra jutott vidéken a minőségre törekvő vállalkozó

Minőség kontra mennyiség – ez a szemlélet hatja át a vállalkozót, aki vendéglátóhelyével történelmet írt. A minap népes közönséget vezetett be a kulisszatitkokba és a hőn áhított csillag megszerzésébe.

Walczer Patrik

Schmöltz Margit, az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár igazgatója látta vendégül a napokban Varga Sándort, az esztergomi 42 Restaurant tulajdonosát, aki többek között elmesélte, hogyan vezetett az útja a vendéglátásig és a Michelin-csillag megszerzésééig. Szóba került továbbá a minőség iránti igény és a gasztronómia iránti "szenvedélye" is.

Minőség kontra mennyiség – ez a szemlélet hatja át a vállalkozót, aki vendéglátóhelyével történelmet írt. A minap népes közönséget vezetett be a kulisszatitkokba és a hőn áhított csillag megszerzésébe.
Varga Sándor a hőn áhított csillag megszerzéséről is beszélt
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Az intézményvezető az eseményen kérdések helyett számokkal készült Varga Sándornak, akinek el kellett mondania, hogy mi jut eszébe róluk. Az 5530-as számra rögtön rávágta, hogy az Vésztő irányítószáma, majd elmesélte, hogy a Békés vármegyei településről származik. Szegedre járt gimnáziumra, illetve egyetemre, majd miután programozó matematikus lett, akkori párjával úgy döntött, hogy eljönnek Esztergomba egy munkaerő kölcsönző céghez dolgozni.

– A dorogi SANYO-ban kezdtem meg a pályafutásomat. Két hétig operátor voltam, három műszakos műszakrendben, cambridge-i nyelvvizsgával, úgyhogy ez egy ragyogó kezdete volt a felnőtt kornak. Aztán onnan lettem sofőr, gazdaságis, társtulajdonos és végül tulajdonos – idézte fel Varga Sándor, aki a Michelin-csillaggal elismert esztergomi 42 Restaurant mellett az esztergomi Livita Group tulajdonosa is egyben.

Megjegyezte: sosem akart vállalkozni. Az volt az elképzelése, hogy diploma után szerez egy kis pénzt Esztergomban, majd Budapesten szeretett volna programozóként dolgozni.

– Az volt az álmom, hogy keressek 300 ezer forintot, legyen egy Fiat Puntom, a párommal éljek egy szép lakásban és egyszer majd valamikor 40 éves koromra legyen egy saját lakásom – mesélte.

Szempontoknak kell megfelelni a csillagért

Schmöltz Margittal ezután rátértek a Michelin-csillagos vendéglátóhely történetére is. Varga Sándor elmesélte, hogy amikor a 42-őt, mint étterem nevet kitalálták, akkor összeültek páran és próbáltak olyan frappáns nevet kigondolni, ami nem elcsépelt, nem közhelyes, de akár jól hangzik angolul is.

– Nagyon kreatív háromórás gondolkodás után rádöbbentünk, hogy nem is vagyunk kreatívak és semmivel nem tudunk előrukkolni. Az összes zöldséget, gyümölcsöt, angolul magyarul és latinul is felsoroltuk, és akkor berobbant a 42, mint egy szállóige – árulta el.

Varga Sándor kijelentette: mindig nagy energiával próbálja ki magát teljesen idegen területeken és bár ezek a próbálkozások sok esetben bukással járhatnak, a tapasztalat és információszerzés miatt hihetetlenül fontosak. Meglátása szerint nem lehet megtanulni vállalkozni „elesés” nélkül. Megtudtuk azt is, hogy a gasztronómia mindig is közel állt hozzá. Mikor a 42 Restaurant koncepciója összeállt a fejében, a csillagok azt mondták neki, hogy ebben el kell indulnia.

– Beszélte, barátommal, Barna Ádámmal, hogy van-e kedve csatlakozni a vízióhoz? A többi meg már történelem – jegyezte meg, majd kitért többek között arra, milyen sok szempontnak kellett megfelelniük ahhoz, hogy kiérdemeljék a csillagot.

Még nem való mindenkinek a csillag

Véleménye szerint a gasztronómia és az emberek ízlésvilága szempontjából hazánk még legalább ötven évig biztosan nyögni fogja a kommunizmus rabigáját, annyira hat még mindig ránk a mennyiség kontra minőség felfogás átka. Úgy véli, hogy bár Michelin-csillaggal rendelkező éttermek nem a széles rétegnek szólnak, szerinte a könyvtárba való beiratkozás sem az átlagember programja a mai világban.

– A Michelin-csillag és a mögötte lévő komplexitás, minőség teljesen más üzenetet hordoz. Azoknak, akiknek arra van igényük, hogy barátaikkal nevessenek, egyenek valamit, azoknak ez még az úti céljuk, de előbb-utóbb mindig lesznek olyanok, akik kipróbálják ezt és akiknek ez értéket és élményt teremt – tette hozzá.

Világjárás

Varga Sándor ugyan programozó matematikusként végzett, ennek ellenére vállalkozóként és az Alexander the Guest YouTube csatorna arcaként is ismert, utóbbinak már 205 ezer feliratkozója van. Videói révén betekintést nyerhetünk a világ legjobb, három Michelin-csillagos éttermeibe is. A beszélgetés alkalmával elárulta, hogy a minőség és a tökéletesség az arra érzékeny emberek számára egy érzet, egy fontos dolog és hogy egy ilyen vendéglátóhely üzemeltetése olyan elhivatottságot igényel, ami egy külső szemlélő számára sosem lesz észszerű. Schmöltz Margitnak elárulta, hogy kedvenc könyve Hermann Hesse: Sziddhártha című kötete, amelyet csontig hatoló bölcsesség hat át. Szabó Magda: Ajtó, illetve Mária Sándor: A gyertyák csonkig égnek című köteteit is kedveli. Szívesen hallgat hangoskönyveket is, az információszerzésben a YouTube is fontos számára, emellett szeret sakkozni és lovagolni is. Úgy véli, az étterem egy remek inspirációs forma, egy alkotás, a kíváncsiság megélését pedig a létezés egy fontos elemének tartja.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában