Elismerés

2024.02.09. 17:25

Az ország legjobbja lett a Mikes: a tatabányai iskola a hulladékcsökkentési hét nyertese

Átadták az Európai hulladékcsökkentési hét díjait Budapesten. Oktatási intézmény kategóriában a Tatabányai Szakképzési Centrum Mikes Kelemen Technikum és Szakgimnázium kapta a rangos elismerést.

Kemma.hu

Európai hulladékcsökkentési hét díjazottjai a február 9-i átadón

Forrás: MTI

Fotó: Reyldel Castillo

– A kormány célja a hulladékgazdálkodási ágazat gazdaságpolitikai szerepének növelése és a körforgásos gazdaságra való átállás – fogalmazott az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára február 9-én, pénteken a 2023-as Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseinek átadásán. Raisz Anikó hozzátette, hogy az akcióhét országszerte regisztrált 284 akciója is a körforgásos gazdaság fontosságára hívta fel a figyelmet. A résztvevők számával pedig Magyarország ismét Európa élmezőnyébe került, megelőzte például Svédországot, Ausztriát és Lengyelországot is.

Energiaügyi Minisztérium (EM) Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseinek átadása Raisz Anikó Mikes
Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára elismeréseket is átadott az eseményen
Forrás: MTI

Az államtitkár a budapesti eseményen kiemelte, hogy a tavalyi akcióhét Európában a 15., Magyarországon pedig a 10. születésnapját ünnepelte. A 2023-as Európai hulladékcsökkentési hét fókuszában pedig a csomagolás állt, amely hasznos funkciói mellett egyre nagyobb mennyiségben terheli a környezetet.

Raisz Anikó kiemelte, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel és a túlcsomagolás elkerülésével nagyban lehet segíteni ezen a kihíváson. Emlékeztetett, hogy napjainkban különösen fontos feladat a csomagolóanyagok visszaszorítása, egyebek mellett a világjárvány miatt egyre népszerűbb online vásárlások miatt is.

Energiaügyi Minisztérium (EM) Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseinek átadása Raisz Anikó Mikes
Oktatási intézmény kategóriában a Tatabányai Szakképzési Centrum Mikes Kelemen Technikum és Szakgimnázium ért el első helyezést
Forrás: Energiaügyi Minisztérium

A február 9-i díjátadón Raisz Anikó adta át a 2023-as Európai Hulladékcsökkentési hét elismeréseit, amelyeket öt kategóriában osztottak ki. A  Tatabányai Szakképzési Centrum Mikes Kelemen Technikum és Szakgimnáziuma oktatási intézmény kategóriában ért el első helyezést.

A Mikes teljes diákközössége mellett az intézmény összes dolgozója is csatlakozott a kihíváshoz, így körülbelül 500 résztevő szerezhetett új ismereteket a hulladékcsökkentésről, sajátíthatott el hulladékcsökkentési módszereket. Az iskola oktatási ágazatának diákjai az akcióhéten csodákat alkottak Borka Gréta és Tóber Brigitta, a projekt szervezői segítségével.

A díjátadón az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy a 2023-as Európai hulladékcsökkentési héten a pályázók nagy része a környezettudatosság fejlesztésére, a hulladékcsökkentés fontosságára helyezte a hangsúlyt és leginkább a fiatalabb korosztályt célozta meg.

Fontos, hogy a most felnövekvő generációk gyerekkoruktól kezdve tudatosak legyenek a hulladékok kezelésében és természetes legyen számukra a környezet védelme

– fogalmazott az államtitkár.

Az Európai Hulladékcsökkentési hét további díjazottjai

Egyesület, civil szervezet kategóriában az Írottkő Natúrparkért Egyesület, míg a gazdálkodó és ipari szervezetek közül a Czifra Cekker Kft. és a Fair-Trade Dental Kft. megosztva nyerte az első helyezést. A közigazgatási szerv, hatóság kategóriában a Heves Vármegyei Kormányhivatal vehette át az első helyezettnek járó elismerést, a magánszemélyek közül pedig Bozókiné Szabó Ildikót, az Országos Klímareferens Hálózat Szemléletformálási tagozatvezetőjét díjazták. Ezen felül különdíjban részesült a MiReHu Nonprofit Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában