Megemlékezés

2024.01.16. 17:00

Szentmisét tartottak az Don-kanyar áldozatokért Kisbéren

Nyolcvanegy éve, 1943. január 12-én a második világháborúban a Don-kanyarban kétszázötvenezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó katonák közül mintegy százhuszonöt-százharmincezren estek el, sebesültek meg vagy estek fogságba.

Kemma.hu

Kisbéren a megemlékezést 2006-ban a Perczel Mór Honvéd Hagyományőrző Egyesület a megalakulásukkor indította útjára, amelyet minden évben megtartanak a 2. magyar hadsereg kálváriája, a doni áttörésben elesett honvédjeink emléke előtt – olvasható a város hivatalos közösségi oldalán.

Tizennyolc éve minden esztendő januárjában Kisbéren is megemlékeznek a háború egyik legkegyetlenebb eseményéről, ahol nagyon sok honfitársunk hunyt el. Kisbér Város Önkormányzata a Perczel Mór Honvéd Hagyományőrző Egyesülettel közösen, és annak szervezésében vasárnap délelőtt tartotta megemlékezését. 

Az esemény a Kisbéri Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban kezdődött, szentmisével. A szentmisét követően az új Fő térre áthelyezett világháborús emlékműnél Békási Imre, a Kisbéri Perczel Mór Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte a megjelent emlékezőket, majd Rácz András, a Perczel Mór Honvéd hagyományőrző egyesület történelmi referense mondott beszédet az 1943. január 12-i Doni eseményekről, ahol apáink, nagyapáink vívták az utolsó harcot az életben maradásért. 

Emlékezésében hosszasan idézett az események egykori tanújának, Boda Gyulának könyvéből, amely az “ITTHAGY-LAK – A Donig és vissza“ címet viseli. A könyvben az úti és a Doni körülményekről emlékezett vissza. A megemlékező beszédet követően koszorút helyezett el az emlékműnél Békási Imre elnök a Kisbéri Perczel Mór Honvéd Hagyományőrző Egyesület nevében, Fekete László őrnagy, a 6. Sipos Gyula területvédelmi ezred nevében, valamint Sinkovicz Zoltán, Kisbér város polgármestere, továbbá Muzslai Ádám önkormányzati képviselő Kisbér Város Önkormányzata nevében. 

A ünnepség végén a megjelent emlékezők helyezték el és gyújtották meg mécseseiket a világháborús emlékműnél. Kisbér városközpont revitalizációs programjának egyik állomásaként 2022 júliusában átadták a megújult Fő teret. Ennek köszönhetően visszakerült eredeti helyére a világháborús emlékmű, amelyet fel is újítottak akkor. A szobor talpazatán az alábbi felirat áll: “Apa! Itt büszkén emlékezz fiadra! Anya! Itt enyhüljön szívednek fájdalma! Gyermek! Itt szíved lángoljon erőre. Ezeréves hazánk visszaszerzésére!“

“Kisbértől a Donig“
Tavaly októberben a Perczel Mór Honvéd Hagyományőrző Egyesület történelmi emléknapot és kiállítást tartott Kisbéren. Vendégük a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség volt. A rendezvény során A 2. magyar hadseregről hallhattak az érdeklődők előadást. Elismerésben részesült Kálmán János, az Ászári Helytörténeti Kör elnöke a katonai és hadisírok felkutatásában és gondozásában, katonai múltunk, hagyományaink és a helytörténeti emlékek megőrzése érdekében kifejtett önzetlen tevékenységéért. Elismerést vehetett át Békási Imre elnök a “Kisbértől a Donig“ megemlékezések szervezéséért, a katonai és hadisírok felkutatásában és gondozásában, katonai múltunk, hagyományaink és a helytörténeti emlékek megőrzése érdekében kifejtett önzetlen tevékenységéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában