Otthonra talált

2024.01.10. 06:55

Sikersztori a tatai állatvédőknél: sírva ölelte új gazdáit Rozi, a Csákányosnál talált kutya

Szilveszterkor találták, gazdája nem jelentkezett érte. Az összefogásnak hála, bő egy hét múlva már új, szerető családjához költözhetett a csupaszív kutyus, Rozi.

Goletz-DeáK Viktória

Igazi sikersztori a kétéves Rozi története. A Tatai Civil Állatvédők vezetője, Nagy Éva a Kemma.hu-nak mesélte el, hogyan találtak rekordidő alatt gazdát a kutyusnak. A két év körüli szuka szilveszterkor került az állatvédőkhöz, mint utólag kiderült, Csákányospusztáról. Bár nem volt benne chip, látszott rajta, hogy van gazdája.

Annyira ragaszkodott az emberekhez, hogy biztosan volt gazdája, tartozott valakihez. Azonban chipet nem találtunk benne

– kezdte Rozi történetét Éva. A kutyusnak egy mélyebb tályog volt a hátán, amit a környei Sebcentrum segítségével sikerült meggyógyítaniuk. Az eb addig kennelben volt, ami láthatóan nagyon megviselte őt lelkileg. Az állatvédők tudták, esetében nincs idő várni, azonnal gazdát kell találniuk neki. 

– Pénteken én voltam a soros, a kenneles kutyák rendezésében. Mikor kiszálltam a kocsiból, mintha a távolból egy gyerek hangos sírását hallottam volna. Szétnéztem, de nem láttam senkit. Bementem a kutyákhoz, és a sírás egyre hangosabb lett. Annyira hangos, hogy elnyomta a többi kutya ugatását. Hátramentem a leghátsó kenelbe. Rozika ült a sarokba, és hangosan zokogott. Azonnal bementem hozzá, hogy megnézzem, mi baja. Ahogy nyílt a kennel ajtaja, odarohant, és sírva átölelt. Olyan szorosan, mintha egy ember tette volna – mesélte Éva, aki hiába próbálta a kutyát kicsalni, hogy fusson, mozogjon, és addig ő az ólját felkészítse a hidegre. Rozi egy lépésre nem távolodott el mellőle.

Sírva kérte, hogy ne hagyjam ott. Halkan suttogtam neki, próbáltam megnyugtatni, de nem sikerült

– emlékezett vissza Éva, akinek azonban muszáj volt rendeznie a többi kutyát.

– Közben folyamatosan őt figyeltem. Ahogy ott hagytam a zárt kennelben, újra beült a sarokba, és csak sírt. Visszamentem, újra megölelt, ráfogott finoman a kezemre, hogy ne hagyjam ott. Sajnos nekem mennem kellett – mondta Éva.

Megígértem neki, hogy legközelebb úgy jövök hozzá, hogy jön velem egy igazi szerető gazdi, akinek ő lesz a mindene

– folytatta az állatvédő, aki mindent megtett, hogy be tudja tartani a kutyának tett ígéretét. Éva a Kemma.hu-nak elárulta, hogy a protokoll szerint a talált kutyákat – hátha jelentkezik értük a korábbi gazdi – 45 napig tartják bent, mielőtt örökbe adják őket. Azonban azt is tudták, hogy szinte nulla az esélye annak, hogy egy chip nélküli kutyának megtalálják a gazdáját. 

– Egy hétig vártunk, hátha jelentkezik valaki ezért a tündéri kutyáért. Ha nincs is közösségi oldala a gazdának, a szomszédok, rokonok csak felismerik és megkeresnek minket. Azonban senki sem jelentkezett. Végül Rozi érdekében úgy döntöttünk, hogy nem várunk tovább, és megpróbálunk minél előbb gazdit találni neki – árulta el Éva, hozzátéve:

Félő volt, hogy a ragaszkodó, emberközpontú állat belebetegszik a magányba.

Rozi történetét a tatai állatvédők megosztották közösségi oldalukon, amit többen is tovább osztottak más oldalakra. Végül több mint 4 ezer emberhez jutott el a magányos kutyus története. Éva elárulta, hogy a posztnak köszönhetően nagyon sokan jelentkeztek Roziért az ország számos pontjáról. A legjobb helyett szerették volna megtalálni neki, ahol már végleges családra találhat. 

– Nem tudjuk, hogy végül hogyan jutott el Rozi híre Bakonyszombathelyre, de onnan érkezett hozzá az álomgazdi. Vagyis gazdik, akik ivartalanított kan kutyusuk mellé kerestek társat. Elmondták, hogy nemrég pusztult el a másik kutyusuk, akit nagyon szerettek és nagyon hasonlított Rozira. Azóta a másik kutyájuk nagyon szomorú, levert, neki és természetesen maguknak szerettek volna társat találni – mesélte a happy endet Éva.

Ahogy meglátták Rozi fotóját, tudták, hogy megtalálták új családtagjukat

– mondta boldogan az állatvédő, aki azt is elárulta, hogy Rozi már az első pillanatban szinte a nyakába ugrott új gazdáinak. Amikor elindult új otthona felé, hátra se nézett. De mint mondta, ez így van jól.

– Azóta beszéltem már az új gazdákkal. A két kutya nagyon jól kijön egymással, megvan köztük az összhang. Rozi pedig már be is foglalta az egyik kanapét, amin végre békésen aludhat új, szerető családja körében – tette hozzá az állatvédő, aki azt kívánja az újévtől, hogy miden gazdátlan kutyának ilyen gyorsan és ilyen szerető családot találjanak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában