Összemérik

2024.01.21. 11:57

Több mint 10 településünk disznólkodik a vértesszőlősi böllérversenyen

A Vértesszőlősi Böllérversenyek történetének legnagyobb szabású rendezvényét szervezik meg január utolsó szombatján. Tucatnyi csapat méri össze tudását, s tesz meg mindent a Vértesszőlős Főböllére cím elnyerése mellett a látogatók kegyeiért.

Kemma.hu

A vértesszőlősiek csapata a tavalyi rendezvényen

Forrás: Facebook/Bencsik János

Fotó: Grepaly Andras Zoltan

Minden eddiginél több csapat méri össze tudását az idei böllérversenyen – tudtuk meg Nagy Csabától, a település polgármesterétől. A rendezvénysátor mérete is nagyobb lesz és a portékáikat kínáló árusok is többen lesznek, mint az előző években. Január 27-én, szombaton már korán reggel hatkor felsorakoznak a vágásra szánt disznók a szőlősi sportpályán, majd egymás után töri meg a csendet egy-egy visító malac hangja. 
A csapatoknak külön kialakított területük lesz, ahol a feldolgozást, a disznótoros ételek elkészítését is figyelemmel kíséri majd a zsűri. 

– A program legfőbb célja, hogy megmutassuk a fiataloknak, hogy milyen is volt régen egy hagyományos disznóvágás. Egyre népszerűbb a rendezvényünk, így meghívásos alapon működik a részvétel, mivel tizenkettő csapat fogadására van lehetőségünk. Az idén a vármegyei önkormányzat, Réde, Kocs, Baj, Neszmély, Mocsa, Ászár, Héreg, Tata és természetesen Vértesszőlős csapata mellett két testvértelepülésünk, a szlovákiai Udvard és az erdélyi Gyimesbükk is képviselteti magát – mondja a polgármester.

Zsűri figyeli az ételek készítését
A böllérversenyen felkínált ételek itt készülnek a zsűri vigyázó tekintete mellett. Az ítészek között az idén is lesz hentesmester, aki a jó ízek mellett a szakmaiságra is ügyel. 

Kilencféle díjat osztanak majd ki: a fogópálinka, a legszebb porta, a legtöbb eladott kóstolójegy éppolyan fontos, mint a hagymás vér, a sült hús, a hurka, a kolbász, a káposzta és a tájjellegű étel minősége. Aki a legtöbb pontot kapja, az lesz Vértesszőlős Főböllére. A vándorkupa jelenleg a neszmélyieknél pihen. Január 27-én délután kiderül, ki őrizheti majd az elkövetkezendő egy éven keresztül. 

Tavaly volt először tombola: a csapatok ajánlották fel, hogy hoznának településeikről három-három jellegzetes terméket. Nagy sikere volt a programelemnek, így az idén is meghirdetik.

Ászár, Héreg és Tata az idén vesz részt elsőként a gasztronómiai programon. Az elejétől kezdve jelen vannak a kocsiak, a bajiak, a neszmélyiek és a mocsaiak természetesen a házigazda csapat mellett.  

– A hagyományos disznótoros ételek készülnek. Már 8 óra körül elkészül a hagymás vér és a program végéig kínálják fogásaikat a csapatok. Nagy jelentősége van ennek, hiszen az eladott kóstolójegyek számának is van szerepe.

A közreműködő csapatok biztosítják a színpadi produkciókat. Dalkörökkel, táncegyüttesekkel érkeznek. Az idén napközben melegedőt és játszóházat is nyitnak a gyerekeknek. Újdonság az is, hogy este bál zárja a programot.

Díszpolgári cím és emlékplakett
Az idén a böllérversenyen derül ki, hogy ki Vértesszőlős díszpolgára, s kik vehetik át a Vértesszőlősért emlékplakettet. Előbbi annak adható, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község jó hírnevének öregbítéséhez, fejlesztéséért kiemelkedően dolgozott, gazdasági, kulturális vagy tudományos téren maradandó alkotásaival elősegítette a település fejlődését. Utóbbi annak a személynek, csoportnak, társadalmi vagy gazdasági szervezetnek adható, akik, vagy amelyek a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a község értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában