Hivatás

2024.01.31. 17:25

Nemzetközileg elismert és hungarikum a védőnői hivatás +fotók

A Szent Borbála Kórház szakmai programot szervezett a vármegyei védőnők számára.

Kemma.hu

A Magyar Védőnői Szolgálat 2015 óta szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Kormányhivatal konferenciaterme adott otthont a területi védőnők számára szervezett szakmai találkozónak szerda délelőtt. Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő köszöntő beszédében kiemelte, hogy a védőnői hivatás felelősségteljes, és munkájuk nagyobb része láthatatlan. 

– Nagyon-nagyon érzékeny és kényes időszakban kapják meg a család legféltettebb kincsét, mert függetlenül attól, milyen családhoz érkeznek a babalátogatásra, ez a mondat mindenhol ott van: közös kincsünk a gyermek – hangsúlyozta.

2023. július 1-jétől az eddig a helyi önkormányzatok kötelező feladataként biztosított védőnői ellátás átkerült az irányító vármegyei intézményekhez.

– Nagyon örülök, hogy ezek a változások megtörténtek és még szorosabb szakmai kapcsolat alakult ki a Szent Borbála Kórház és a védőnők között, hiszen ez a szép hivatás ott kezdődik, amikor megszületik egy kisbaba többnyire kórházi körülmények között. A szülészet után az újszülött a gyerekosztályra kerül, és nagyon fontos feladatot látnak el a szakápolók, orvosok, akik a nőgyógyászaton, illetve a gyerekosztályon dolgoznak. Miután hazakerül a pici baba, akkor már rögtön az első pillanatokban ott állnak a védőnők. Rendkívül jelentős, hogy nemcsak a szociálisan nehezebb családok mellett kell ott állniuk, hanem azok mellett is, ahol ebben a rohanó világukban talán egy picit kevesebb figyelem jut a gyermekekre – hangsúlyozta dr. Kancz Csaba főispán.

A Magyar Védőnői Szolgálat 2015 óta szerepel méltó módon a Hungarikumok Gyűjteményében.

– A mi kórházunk, a Szent Borbála Kórház egy szakmai értekezletet tart a területi védőnők számára, ahol tulajdonképpen a védőnői szakma, és például a szülészet előtérbe kerül, hiszen a várandósgondozás és csecsemőgondozás kapcsán a szülészet a gyerekgyógyászattal ugyanúgy kapcsolatot tart. Nagyon örülünk az ilyen továbbképzéseknek, amelyet a kórház szervez, hiszen nagyon sok információt kapunk ezáltal – mondta el lapunknak Pásztor Zsuzsanna osztályvezető, vármegyei kollegiális védőnői mentor, aki hozzátette:

– Száztizenegy védő van vármegyénkben, akik kimondottan területi és vegyes körzetet látnak el, továbbá körülbelül harminc iskolavédőnő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában