Értéktár

2024.01.01. 08:53

Nemcsak Oroszlány, hanem a vármegye jó hírét is öregbítik a bányász fúvósok

Bizonyára sokan tudják, hogy vármegyénk értékei között méltó helyet foglal el az oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar az igényes művészeti élet egyik meghatározó "alakjaként". Azt viszont már kevesebben, honnan és hogyan indult az együttes.

Kemma.hu

A vármegyei értékeket bemutató sorozatunkban a Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar történetét mutatjuk be, akik bekerültek Komárom-Esztergom vármegye értékei közé. „Az együttes 1945-ben alakult, Rebersák Alfréd vezetésével. Immáron háromnegyed évszázada juttatja el az igényes zenei kultúrát megyénk lakosaihoz” – írja róluk a Komárom-Esztergom vármegye értékeit összegző honlap.

Emlékeztet arra is, hogy a zenekar fejlődésében először az Oroszlányi Szénbányák játszott nagy szerepet, napjainkban a háttérfeladatokat az Oroszlányi Bányász Hagyományőrző Fúvószenekari Egyesület 2011-től látja el, 1979-ben a zenekar Örökös Kiváló Együttesi címet szerzett, 1994-ben Koncert Fesztivál Fúvószenekari aranydiplomát, majd sorozatosan arany minősítést kapott. 2014-ben a Filmzene 2.0 koncertjükkel a zenekar történetének talán legnagyobb sikerű előadását tartották. Ekkor a zenekar,,Oroszlányért” díszokleveles kitüntetésben részesült, amely a valaha kapott legnagyobb nem zenei elismerés. Ezzel együtt számos díj és kitüntetés büszke tulajdonosa.

A zenekar céljai közt szerepel az igényes művészeti élet fejlesztése Oroszlányban és a megyében, a fiatalok megszólítása és a fúvós zene népszerűsítése. Ezáltal nemcsak Oroszlány, hanem a megye jó hírét is öregbíti, így a megyei értéktár méltó darabja.A 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában