Évadnyitó koncert

2023.02.26. 15:39

Állva tapsolt a közönség a bányász fúvósoknak (fotók)

Nagyszabású koncerttel készült közönségének az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar szombaton. Felcsendültek klasszikusok, de a kőszegi várvédők közé és a Star Trek, valamint a francia sanzonok világába is elrepítették a hallgatóságot.

Wágner Zsanett

Csodálatos koncerttel nyílt meg az új évad

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Szép számú közönség jelent meg a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. A sorok között helyet foglaltak a szakma képviselői is: az abai, a bicskei, a martonvásárhelyi, a pusztavámi, a mogyorósbányai és a tatabányai  fúvószenekarok tagjai. Hatalmas tapssal üdvözölték Szabó Ferencet, Hidas Frigyes és Nívó díjas karmestert, a Győri Széchenyi Egyetem Művészeti Karának tanárát, aki egyben a Magyar Fúvózenei és Mazsorett Szövetség elnöke is.

Móri Ildikó volt az est konferansziéja, aki felkérte Lazók Zoltánt polgármesteri köszöntőjére. A városvezető szerint a minőségi zene egyre inkább kiváltság lesz, művelői pedig kiváltságosok - célzott a jelenlegi gazdasági helyzetben jelentősen csökkenő városi támogatásokra. Beszédében kitért rá, hogy mindenki kötelessége - erejéhez mérten - támogatni a tehetséget és nem veszni hagyni a fiatalokat.

Ezután már az est főszereplői következtek. Hallhattunk klasszikusokat, de a zenekar megidézte Kőszeg várának 1532-es török ostromát és a tőle telhető módon, zenével tisztelgett Jurisics Miklós vezette hős várvédők előtt. A felcsendült mű négy évvel ezelőtt született, az I. Végvári Zeneszerző-pályázat nyertes műve, megálmodója pedig Szilágyi Miklós kőszegi karnagy. 

A továbbiakban Az utolsó egyszarvú kiáltását és a Karácsonyi lidércnyomást Záray Viktor vezényelte. De a ‘30-as évek kabaré világát és a francia sanzonokat is megidézte az együttes, Román Géza karmester vezénylésével. Utóbbi darab különlegességét adta, hogy Katona Ármin, a pusztavámi német nemzetiségi zenekar karmestere játszott harmonikaszólót.

A közönség vastapssal köszönte meg a színvonalas, kétfelvonásos koncertet, de az oroszlányiak nem engedték el kedvenc zenekarukat ráadás nélkül. Ami nem is lehetett volna más, mint az Oroszlányi induló. Werenka Vilmos 1961-es műve méltó zárása volt az évadnyitónak. Állva tapsoltak a színházteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában