2024.01.29. 21:00
Magyaros drive
Talán egy, maximum két kezemen meg tudom számolni, hogy hány ételt eszek meg, ugyanis gyerekkortól kezdve igen válogatós vagyok. Persze nem arról van szó, hogy mondjuk a tenger gyümölcseit előnyben részesíteném a csülkös bableves helyett, de megvannak a jól bevált ebédtippek, melyek között vannak tipikus magyaros és külföldi fogások is.
A spagettinek, a bécsi szeletnek, a sült kolbásznak és a húslevesnek bérelt helye van a listán, ami azért az évek elteltével bővült, hisz újabban rendre kóstolgatok is. Az tény viszont, hogy előítéletes vagyok és pusztán ránézés alapján római császárosat játszom, képletesen lefelé és felfelé fordítom a hüvelykujjam, ha fogyasztanék, illetve ha „elkerülném” az adott ételt.
A magyar kultúra elengedhetetlen részét képezik például a kocsonyakészítő versenyek, a pite- vagy rétesnapok, illetve a falusi disznótorok is, utóbbiakat bár már nem tartják meg szélesebb körben minden településen, de ahol összejön a falu, ott bizony igazi finomságok készülnek. „Egy kis kóstolót?” – hangzik el gyakran a mondat és ha meghallom, nehezen mondok nemet, nem szeretnék udvariatlan lenni. Így kóstoltam és szerettem meg a cigánypecsenyét, a sült oldalast, de a hurkával, a sült hagymás vérrel és a toros káposztával továbbra is hadilábon állok. Azért hasznos lenne, ha a gyorsétteremláncok ételei helyett a tradicionális magyar konyha fogásait lehetne fogd és vidd módszerrel, akár drive-os kiszolgálással, az autónkban elfogyasztani.